Wyśmienite pulpety w sosie śmietanowym. Ten prosty obiad smakuje każdemu i łatwo go zrobić. Wypróbuj tradycyjny przepis na pulpety

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Pulpety w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na satysfakcjonujący posiłek
Pulpety w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na satysfakcjonujący posiłek 123rf/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Proste dania są najsmaczniejsze, a najlepszym tego przykładem są pulpety w sosie śmietanowym. To tradycyjne danie kuchni polskiej, za którym większość z nas przepada. Nawet wybredne dzieci kochają pyszne pulpeciki. Wypróbuj nasz tradycyjny przepis i zrób pyszne pulpety na obiad dla całej rodziny.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie bardzo prosty i sprawdzony przepis na pulpety w sosie śmietanowym. To tradycyjne danie sprawdzi się na pożywny obiad i zasmakuje każdemu. Nie potrzeba wiele wysiłku, aby je przygotować. Mięso warto doprawić specjalną przyprawą, żeby było bardziej aromatyczne. Formowanie pulpecików zajmuje kilka chwil. Przygotowanie sosu śmietanowego jest równie proste i poradzi z nim sobie nawet niewprawny kucharz. Pulpety w sosie śmietanowym najlepiej smakują z ziemniakami puree. Można do nich podać także tradycyjną surówkę z marchewki i selera. To prosty, klasyczny obiad, który nasyci domowników i nacieszy wszystkie podniebienia.

Sprawdź, jakie produkty potrzebne są do przygotowania pulpetów

Pulpety w sosie śmietanowym – pomysł na pożywny obiad

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na pulpety:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe),
  • 1 jajko ekologiczne Marysia,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego Na Szlaku Smaku,
  • szczypta soli Na Szlaku Smaku,
  • szczypta pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku.

reklama

Na sos śmietanowy:

  • 250 ml śmietanki UHT Mleczna Polana 30%,
  • łyżka mąki uniwersalnej Marysia,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

Polecam także: Wyśmienita surówka z pora z nietypowym dodatkiem. Lepszej nie zjesz

Jak zrobić pulpety w sosie śmietanowym?

  1. W dużej misce umieściłam mięso mielone. Dodałam do niego jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. Całość dokładnie wymieszałam.
  2. Zwilżoną dłonią formowałam okrągłe pulpeciki.
  3. W dużym garnku przygotowałam bulion i włożyłam do niego pulpety. Gotowałam je na średnim ogniu przez 20 minut.
  4. W osobnej misce umieściłam śmietanę i dodałam do niej kilka łyżek gorącego bulionu. Wymieszałam całość, dodałam mąkę, zioła prowansalskie i ponownie wymieszałam.
  5. Śmietanę wlałam do bulionu z pulpetami i wymieszałam. Gotowałam jeszcze minutę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni