Wyśmienita sałatka z grillowanych warzyw. Idealna przekąska do mięs z grilla. Smakuje wybornie z domowym sosem tzatziki

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Grillowane warzywa to idealny dodatek do pieczonych mięs i ryb
Grillowane warzywa to idealny dodatek do pieczonych mięs i ryb 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące, kolorowe warzywa z grilla i wyrazisty sos tzatziki to pomysł na pyszną przekąskę. Grillowane warzywa możemy podać do mięsa, ryby lub zjeść jako samodzielną przystawkę. Są pyszne, łatwe do przygotowania i na pewno urozmaicą posiłek.

W skrócie

Nie wiesz, co podać na grilla do karkówki, szaszłyków czy kiełbasy? Grillowane warzywa to doskonały dodatek do mięs oraz pieczonych ziemniaków. Smakują doskonale zwłaszcza z własnoręcznie przygotowanym sosem tzatziki. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Tak naprawdę wystarczy pokroić warzywa, które potem same pieką się na grillu. W ten sam sposób możemy upiec je w piekarniku. Najlepiej nastawić go na ok. 180 stopni i piec warzywa ok. 45 minut. Powinny pozostać lekko twarde i chrupiące. Grillowane warzywa możemy podać na półmisku – będą się pięknie prezentować. Inny sposób do wymieszanie ich w salaterce – wówczas otrzymamy pyszną sałatkę z grillowanych warzyw. Możemy podać ją z karkówką albo kaszanką z grilla.

reklama

Sałatka z grillowanych warzyw z sosem tzatziki

Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 papryka,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • 1 czerwona cebula,
  • kilka pieczarek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól jodowana Na Szlaku Smaku,
  • pieprz mielony Na Szlaku Smaku.

Na sos tzatziki:

  • jogurt naturalny Mleczna Polana,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ogórek zielony,
  • sól jodowana Na Szlaku Smaku,
  • pieprz mielony Na Szlaku Smaku.

Polecam także: Pyszny kebab z kurczaka pieczony na grillu

Jak przygotować sałatkę z grillowanych warzyw?

  1. Wszystkie warzywa umyłam.
  2. Bakłażana i cukinię pokroiłam w plastry. Bakłażana ułożyłam na papierowym ręczniku i posoliłam. Zostawiłam na 15 minut. Dzięki temu warzywo będzie pozbawione goryczy.
  3. Marchewkę obrałam i pokroiłam w słupki.
  4. Paprykę pokroiłam na paski.
  5. Bakłażana odsączyłam z wody, która się na nim zebrała.
  6. Cebulę pokroiłam na ćwiartki.
  7. Kukurydzę pokroiłam w grube plastry.
  8. Pieczarki i pomidorki zostawiłam w całości.
  9. Wszystkie warzywa doprawiłam solą i pieprzem i ułożyłam na tacce do grillowania. Piekłam je na grillu ok. 35 minut. W ten sam sposób można upiec warzywa w piekarniku z funkcją grillowania lub podsmażyć na patelni.
  10. Gdy warzywa się piekły, przygotowałam sos tzatziki. Jogurt umieściłam w miseczce.
  11. Ogórka obrałam, pokroiłam w kostkę (możesz też zetrzeć go na tarce o grubych oczkach) i dodałam do jogurtu.
  12. Czosnek obrałam, wycisnęłam i dodałam do jogurtu.
  13. Tzatziki doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.
  14. Podawałam z grillowanymi warzywami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni