Trendy na rynku wina 2022
Rynek wina zmienia się nieustannie i jak wszystko inne ulega modom i trendom. Wpływ na to mają nie tylko gusta konsumentów, ale również wpływające na uprawę zmiany klimatyczne czy świadomość społeczna o ekologii i procesach produkcji.
Sommelierzy i znawcy wina na całym świecie nieustannie analizują rynek i prognozują, które trunki będą częściej wybierane przez konsumentów. Sprawdziliśmy, jakie są przewidywania.
Poznaj 5 gorących trendów na rynku wina 2022
1. Angielskie wina musujące
Znawcy rynku wina przewidują, że w 2022 roku popularnością będą cieszyły się angielskie wina musujące.
- W angielskim South Down, podobnie jak w Szampanii, występują gleby z dużą zawartością kredy, co przekłada się na wrażenie mineralności w winie. Docenił to m.in. Taittinger, który postawił na Zjednoczone Królestwo. Obecnie produkuje wino musujące w pobliżu Canterbury, w tak zwanym „Ogrodzie Anglii”. Doskonałe warunki klimatyczne w połączeniu z szampańskim kunsztem dają tam wyśmienite wina musujące, które choć nigdy szampanem nie będą, mogą z nim z powodzeniem konkurować - czytamy na portalu zrzeszającym znawców rynku wina winicjatywa.pl
Angielskie wina musujące będą w tym roku także łatwiej dostępne niż znane wina z Kalifornii czy Francji. Powodem są dużo mniejsze zbiory w 2021 spowodowane zmianami klimatycznymi - liczne pożary w Kalifornii czy powódź we Francji.
2. Wino pomarańczowe czyli powrót do tradycji
W 2022 roku popularnością cieszyć się będzie także wino pomarańczowe - to rodzaj wina produkowanego z winogron o jasnej skórce.
Jego głęboki, pomarańczowy odcień powstaje wskutek pozostawienia skórek winogron i nasion z sokiem. Skórki macerują się od kilku tygodni do roku. Następnie są usuwane, a sok jest tłoczony i poddawany fermentacji.

Wina pomarańczowe znane są od setek lat. Produkowane były we Włoszech i Słowenii, a także w Gruzji, gdzie nazywano je winami bursztynowymi.
3. Wino bezalkoholowe i niskoprocentowe
Na rynku wina 2022 popularność zyskają niskoprocentowe trunki.
-Trend, który już teraz nabiera rozpędu, to wina o niskiej zawartości alkoholu, szczególnie wśród konsumentów, którzy starają się ograniczać, ale nie chcą rezygnować z wieczornego rytuału” – mówiła serwisowi decanter.com Margaux Reaume, współzałożycielka kalifornijskiej platformy do wina i doświadczenia Argaux.
Wino bezalkoholowe produkuje się podobnie jak wino alkoholowe, czyli w procesie fermentacji soku z winogron zwanym winifikacją. Jaka jest różnica?
Po fermentacji alkohol usuwany jest w procesie ekstrakcji próżniowej - w starannie dobranych i kontrolowanych warunkach wino zaczyna wrzeć w temperaturze około 30 stopni Celsjusza, a alkohol ulega odparowaniu.
4. Orzeźwiające różowe wino
Już nie czerwone czy białe! 2022 rok należeć będzie do wina różowego.
-Callum Jeffery z nowojorskiego kupca Le Du Wines odkrył, że konsumenci stają się coraz bardziej otwarci na różowe wino w zimie, co przypisuje popularnemu stylowi „łamliwych” i jaśniejszych czerwieni - czytamy na decenter.com
Wino różowe jest lekkie i orzeźwiające. Ma wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe i może być zarówno słodkie jak i wytrawne czy półwytrawne.
5. Wina od producentów lokalnych
Obecnie coraz bardziej zwiększa się świadomość społeczna na temat zrównoważonej i ekologicznej produkcji. Zwracamy także coraz większą uwagę na warunki pracy osób zatrudnionych w winnicach. Z pewnością wpłynie to na rynek wina 2022.
Przewiduje się, że konsumenci będą chętniej sięgać po lokalne trunki, produkowane przez niezależnych dostawców.
Takie mniej znane marki doceniane są za ciekawe smaki i świadomą, staranną produkcję.
źródło: Top wine trends for 2022: styles, sustainability and supply, decanter.com oraz winicjatywa.pl
Wino musujące, różowe, a może wino pomarańczowe? Poznaj 5 go...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Wielki mistrz Akademii Czekolady i jego arcydzieła. Guichon tworzy czekoladowe rzeźby
- Spektakularny Pawilon Polski i restauracja na Expo 2020 w Dubaju. Zobacz zdjęcia!
- Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
- Agnieszka Cegielska: „Zioła mają wielką moc”. Sprawdź przepis na kapustę z kuminem

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?