Wielkanocne jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami. Taka przystawka to nie lada rarytas. Poznaj przepis na tradycyjne danie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami to tani i szybki sposób na obiad.
Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami to tani i szybki sposób na obiad. Westend61/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Na Wielkanoc można podawać jajka w najróżniejszej formie. Warto zrobić je z tradycyjnym sosem na bazie chrzanu i dużej ilości świeżych posiekanych ziół np.: natki pietruszki, koperku i bazylii. Tradycyjnie jajka w sosie chrzanowym, można podawać na ciepło jako forma przystawki, a z ziemniakami będą lekką propozycją obiadową.

Spis treści

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami to jedno z takich dań, które wyróżniają się swoim intensywnym smakiem i prostotą wykonania. Ta klasyczna kombinacja jajek, chrzanu i ziemniaków stanowi wyśmienite połączenie, które zaspokoi głód nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zrobienie tego dania  wymaga mało czasu i łatwo dostępnych składników, a jego wyrazisty smak z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich, którzy zasiądą do wielkanocnego stołu.

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • 4 łyżki masła,

  • 2 łyżki mąki,

  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,

  • 2 łyżki chrzanu,

  • Sól i pieprz do smaku,

  • 30 g posiekanej natce pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ziemniaki obrałam i pokroiłam na kostkę.

  2. Warzywa gotowałam w osolonej wodzie aż będą miękkie przez 20 minut.

  3. Ugotowane ziemniaki odcedziłam i utłukłam z dwiema łyżkami masła.

  4. W drugim garnku wstawiłam jajka, zalałam wodą i gotowałam przez 10 minut od momentu zagotowania wody.

  5. Po ugotowaniu odcedziłam jajka i przełożyłam do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

  6. Gdy wystygły, obrałam ze skorupek i odstawiłam na bok.

  7. Następnie zabrałam się za sos chrzanowy. W rondelku rozpuściłam masło na średnim ogniu.

  8. Dodałam mąkę i mieszałam przez 1-2 minuty, aż uzyskałam gładką pastę.

  9. Stopniowo dolewałam bulion, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

  10. Gdy sos zgęstnieje, dodałam chrzan. Mieszałam do uzyskania gładkiej konsystencji.

  11. Sos chrzanowy doprawiłam solą i pieprzem według smaku.

  12. Na talerzu umieściłam utłuczone z masłem ziemniaki i polałam sosem chrzanowym.

  13. Na wierzchu umieściłam ugotowane na twardo jajka.

  14. Przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera