Pyszna i pożywna botwinka z ziemniakami. Mama zdradziła mi swój sekretny składnik. Wypróbuj przepis na wyśmienity barszcz z botwinki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Botwinka na ciepło z ziemniakami to idealna zupa na wiosnę
Botwinka na ciepło z ziemniakami to idealna zupa na wiosnę 123rf/kwasny221/zdjęcie ilustracyjne
Sezon na botwinkę zaczyna się wiosną, warto więc jak najczęściej sięgać po to pyszne warzywo. Dziś mam dla ciebie tradycyjną zupę z botwinki z ziemniakami. Jest bardzo aromatyczna, pożywna i naprawdę wiosenna. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny barszcz z botwinki.

W skrócie

Botwinka to nazwa młodych buraków ćwikłowych, ale również bardzo popularnej zupy z tego warzywa. Nie należy mylić jej z chłodnikiem z botwinki, który przygotowuje się inaczej. Botwinka to zupa na ciepło, do której używa się zarówno buraczków, jak i liści, które trzeba dokładnie oczyścić i ugotować. Inna nazwa tego dania to barszcz z botwinki. Najczęściej doprawiamy botwinkę śmietaną i podajemy z koperkiem. Najlepszą botwinkę, jaką jadłam, robi moja mama. Dodaje do niej łyżkę soku z cytryny, która podkreśla naturalną słodycz botwinki i nadaje zupie piękny kolor.

W wielu domach do zupy dodaje się także ziemniaki. Są dwie główne szkoły serwowania botwinki z ziemniakami. Pierwszy to pokrojenie ziemniaków i zagotowanie ich w zupie razem z buraczkami. Druga metoda polega na ugotowaniu ziemniaków osobno. Następnie należy je ugnieść i podać w tym samym talerzu, co botwinkę. Oba sposoby są równie smaczne i mają swoich zwolenników. Poniżej podaję tradycyjny przepis na botwinkę i proponuję ugotować ziemniaki w zupie, ale możesz także podać je osobno.

Botwinka z ziemniakami – przepis na zupę z młodych buraczków

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pęczek botwinki (buraczki i liście),
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 1 l bulionu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła.

Jak zrobić botwinkę z ziemniakami?

  1. Zaczęłam od oczyszczenia botwinki. Trzeba bardzo dokładnie umyć jej liście.
  2. Buraczki odcięłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Liście drobno posiekałam.
  3. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim ziemniaki.
  5. Kiedy ziemniaki lekko się zrumieniły, zalałam je bulionem i gotowałam 5 minut.
  6. Następnie dodałam buraczki i liście botwinki. Gotowałam kolejne 5 minut.
  7. W kubku wymieszałam obie śmietany z kilkoma łyżkami zupy. Całość wlałam do garnka i zagotowałam.
  8. Na koniec doprawiłam zupę z botwinki sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Całość posypałam świeżym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni