Wielkanocna babka kakaowa na deser. Poznaj przepis na szybkie ciasto do kawy. Ten wypiek zawsze się udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka babka kakaowa to prosty przepis na domowy wypiek do koszyczka ze święconką.
Szybka babka kakaowa to prosty przepis na domowy wypiek do koszyczka ze święconką. Gettty Images/Francesca Casillas/zdjęcie ilustracyjne
Babka kakaowa to klasyka wśród deserów, która zawsze cieszy się dużym powodzeniem na wielkanocnym stole. Jej wilgotne wnętrze, intensywny smak ciemnego kakao i wypieczona skórka sprawiają, że trudne jej się oprzeć. Jeśli szukasz przepisu na idealną babkę kakaową, jesteś we właściwym miejscu! Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis, który zachwyci nawet wytrawnych łasuchów.

W skrócie

Szybka babka kakaowa to nie tylko pyszny deser, ale także świetna propozycja na każdą okazję. Od świąt wielkanocnych po zwykłe spotkania rodzinne. Ten prosty przepis gwarantuje, że babka zawsze będzie udana i zachwyci wszystkich swoim aromatem i smakiem. Zachęcam do wypróbowania tego szybkiego i prostego przepisu. Nie czekaj dłużej — ruszaj do kuchni i przygotuj wyjątkową babkę kakaową na podwieczorek.

Najlepsza babka kakaowa – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 1 babkę dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 4 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Jak zrobić babkę kakaową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzałam piekarnik do 180° Celsjusza i wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką pszenną formę na babkę.
  2. W trakcie, gdy piekarnik się rozgrzewał, przygotowałam ciasto.
  3. W szerokiej misce wymieszałam suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  4. Następnie dodałam do nich mokre składniki, czyli roztopione i wystudzone masło, rozmieszane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii.
  5. Wszystko wymieszałam krótko i sprawnie do momentu otrzymania gładkiej masy.
  6. Ciasto przelałam do wcześniej przygotowanej formy i wyrównałam jego powierzchnię.
  7. Babkę kakaową wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut.
  8. Upieczona babka powinna być wyrośnięta, rumiana i odstawać od brzegów formy.
  9. Po upieczeniu zostaw babkę kakaową do wystygnięcia w foremce przez 10 minut, a następnie ułóż na wierzchu paterę lub płaski talerz.
  10. Zdecydowanym ruchem przewróć foremkę do góry dnem i delikatnie wytrząśnij ciasto.
  11. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Wilgotna babka na oleju

Zamiast babki kakaowej na maśle możesz przygotować babkę na oleju. Wystarczy dodać 5 łyżek oleju, dwie łyżki wody i 1 łyżkę octu jabłkowego. Co więcej, do proszku do pieczenia można także dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni