Tak wyrazistego żurku wielkanocnego jeszcze nie jadłam. Okazało się, że jest ugotowany na kościach wędzonych. Poznaj przepis

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Żurek jest tradycyjną zupą podawaną na Wielkanoc
Żurek jest tradycyjną zupą podawaną na Wielkanoc Getty images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Przepis na żurek na kościach wędzonych to gratka dla wielbicieli tradycyjnej, polskiej zupy. Jest bardziej wyrazisty i niezwykle aromatyczny. Z pewnością zasmakuje wielu łasuchom i będzie stanowił pyszne główne danie podczas świąt wielkanocnych.

W skrócie

Żurek to jedna z najbardziej znanych i lubianych polskich zup, nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie. Przygotowuje się ją tradycyjnie na zakwasie żytnim, który można kupić gotowy lub zrobić samemu. Żurek jest tradycyjną zupą podawaną na Wielkanoc, choć oczywiście jada się ją przez cały rok. Dziś mam dla ciebie przepis na nieco inny żurek, bo gotowany na wędzonych kościach. Dzięki temu jest bardziej wyrazisty w smaku i nabiera charakteru. Poza tym przygotowuje się go podobnie jak klasyczny żurek wielkanocny, podaje z kiełbasą i jajkami. Wypróbuj nasz przepis i podaj na Wielkanoc nietypowy żurek na kościach wędzonych.

Żurek na kościach – poznaj tradycyjny przepis

Czas przygotowania:
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 wędzone kości,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 350 ml zakwasu żytniego,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka chrzanu,
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 18%,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • pęczek pietruszki.

reklama

Jak ugotować żurek na kościach wędzonych?

  1. Do dużego garnka wlałam 2 litry wody, włożyłam wędzone kości i gotowałam przez godzinę.
  2. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam posiekaną cebulę, aż się zeszkliła.
  3. Do wywaru na kościach dodałam podsmażoną cebulę oraz kiełbasy. Gotowałam 30 minut.
  4. Marchewkę pokroiłam w kostkę i również dodałam do wywaru. Następnie wlałam zakwas, dodałam posiekany czosnek, chrzan oraz majeranek. Gotowałam jeszcze 10 minut na średnim ogniu.
  5. Do kubka przelałam 4 łyżki żurku i dodałam 4 łyżki śmietany. Zamieszałam i wlałam całość z powrotem do zupy.
  6. Ugotowaną w wywarze kiełbasę pokroiłam w plastry i włożyłam z powrotem do żurku.
  7. Doprawiłam całość solą i pieprzem. Na koniec posypałam żurek natką pietruszki.
  8. Żurek podałam z jajkami, ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.

Więcej pomysłów znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni