Sangria w wersji zimowej. Świąteczny napój pełen owoców i przypraw pięknie się prezentuje, zaskakuje smakiem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
W świątecznej sangrii łączymy wino i zimowe owoce
W świątecznej sangrii łączymy wino i zimowe owoce Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wino, lód i pomarańcze to baza popularnego w Hiszpanii napoju alkoholowego, jakim jest sangria. Efekt jest tak orzeźwiający i aromatycznie owocowy, że aż żal rezygnować z niego zimą. Możemy przyrządzić zimową wersję sangrii, rezygnując z lodu, bo przecież nie chcemy ochłodzenia. Dodajemy za to typowe dla tego sezonu owoce, jak np. żurawinę czy granaty.

W skrócie

Sangria to popularny hiszpański napój na bazie wina i owoców, który pije się w upalne dni. W dużym dzbanku łączy się czerwone wino („sangre” to po hiszpańsku „krew”), wodę, owoce – najczęściej same pomarańcze, ewentualnie jabłka lub brzoskwinie oraz obowiązkowo kostki lodu. Dzięki temu wino zyskuje na lekkości i nabiera charakterystycznego, owocowego smaku. Ktoś, komu ten smak wyjątkowo przypadł do gustu, wpadł na genialny pomysł stworzenia zimowej wersji sangrii. Zamiast wodą, rozcieńczamy wino sokiem, który kojarzy się z zimą – żurawinowym lub z granatu. Można także dodać cydru albo soku jabłkowego. Pomarańcze oczywiście zostają, lecz wzbogacamy je zimowymi owocami, np. żurawiną. Do świątecznego napoju lepiej nie dodawać lodu – wystarczy, że mamy go za oknem. Ciekawym dodatkiem jest natomiast rozgnieciona gałązka rozmarynu, która sprawia, że zimowa sangria nabiera rześkiego, balsamicznego aromatu.

Świąteczny napój – sangria w wersji zimowej

Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • butelka półsłodkiego czerwonego wina,
  • szklanka cydru, soku z granatu lub żurawinowego (do wyboru),
  • 2 pomarańcze,
  • świeże lub mrożone owoce żurawiny,
  • 1 cytryna (opcjonalnie),
  • 1 owoc granatu (opcjonalnie),
  • miód,
  • laska cynamonu,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

Jak przygotować świąteczny napój à la sangria?

  1. Do dużego dzbanka wlałam czerwone wino.
  2. Dolałam do niego szklankę soku żurawinowego. Można także użyć soku z granat lub cydru albo je połączyć – wedle uznania.
  3. Dosłodziłam napój odrobiną miodu.
  4. Dodałam cynamon, pokrojoną w plasterki pomarańczę i garść świeżej żurawiny. Można także dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i owoce granatu.
  5. Zmiażdżyłam gałązkę rozmarynu końcówką noża i także dodałam do sangrii.
  6. Wymieszałam całość i odstawiłam na godzinę, aby smaki się wymieszały.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera