Pomysł na obiad – dorada. Dwa przepisy na pyszną rybę: pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy i dorada po libańsku

opr. Magda Smoleń
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób doradę! Na zdjęciu pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy.
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób doradę! Na zdjęciu pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy.
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób doradę. To pyszna ryba z małą ilością ości. Jest pełna witamin z grupy B, źródłem pełnowartościowego białka, żelaza i fosforu. Zobacz przepisy na pieczoną doradę z nutą rozmarynu i pomarańczy oraz doradę po libańsku.

O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Warto od czasu do czasu sięgnąć po doradę. To ryba chuda – 100 gram mięsa ma niecałe 120 kalorii. Do tego jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dorada świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania czy pieczenia.

Dorada po libańsku [PRZEPIS]

Dorada po libańsku.
Dorada po libańsku. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • dorada
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • żółta papryka, 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól

Wykonanie
Rybę oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, szczyptą tymianku i ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki pokroić w kostkę, a czosnek, oregano, tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli zmiksować na pastę. Pastę dokładnie wymieszać z pokrojonymi paprykami, nałożyć na rybę. Zamknąć folię pozostawiając mały otwór i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy [PRZEPIS]

Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy.
Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy.

Składniki:

  • patroszona dorada
  • cytryna
  • rozmaryn
  • pomarańcza
  • oliwa z oliwek
  • vegeta Natur do ryb i owoców morza

Wykonanie:
Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.

Szukasz przepisów na inne ryby? Zobacz:

Polecamy przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad – dorada. Dwa przepisy na pyszną rybę: pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy i dorada po libańsku - Gazeta Krakowska