W skrócie
Nic tak dobrze nie rozgrzewa w długie jesienne i zimowe wieczory, jak aromatyczny grzaniec. Czasami jednak ten z czerwonego wina wydaje mi się zbyt ciężki. Dlatego, gdy na przedświątecznej imprezie u przyjaciół podano mi białego grzańca, wiedziałam, że ta wersja zostanie moją ulubioną. Największe znaczenie ma tu dodatek soku jabłkowego i cytryn. Sok sprawia, że całość jest lżejsza, a cytrusy dodają orzeźwiającego aromatu. Aby zachować ten efekt, celowo rezygnuję z pomarańczy, które czasem występują w niektórych przepisach na białe grzane wino.
Grzaniec z białego wina – zrobi furorę na każdej imprezie
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- butelka białego wina (najlepiej półsłodkiego),
- szklanka soku jabłkowego,
- opcjonalnie kieliszek (50 ml) calvadosu lub brandy,
- dwie łyżki miodu,
- jabłko,
- cytryna,
- dwie laski cynamonu,
- kilka goździków,
- gwiazdka anyżu.
Zobacz także: Przepis na grzaniec bezalkoholowy
Jak przygotować białe grzane wino?
- Do mojego ulubionego, białego grzańca, wybrałam białe, półsłodkie wino. Jeśli wolisz, możesz wybrać słodkie. Wytrawne nie sprawdzi się w tym przepisie.
- Do dużego garnka wlałam wino i sok jabłkowy, a następnie dodałam miód, goździki, cynamon i anyż. Możesz zrezygnować z anyżu, jeśli nie lubisz jego aromatu.
- Podgrzałam całość. Ważne jest, aby wino było gorące, ale się nie zagotowało.
- Dodałam kieliszek calvadosu.
- Pokroiłam na plasterki jabłko oraz cytrynę.
- Plastry owoców ułożyłam w kieliszkach i wlałam do nich grzaniec z białego wina.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?