Biały grzaniec zrobi furorę na każdej imprezie. Rozgrzewa jak tradycyjny, ale jest znacznie lżejszy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Białe grzane wino to lżejsza wersja tradycyjnego zimowego przysmaku
Białe grzane wino to lżejsza wersja tradycyjnego zimowego przysmaku Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Grzaniec z białego wina ma lekki, wręcz orzeźwiający smak i cytrusowy aromat. Przygotowuje się go tak samo łatwo i szybko jak tradycyjne grzane wino, efekt jest jednak zaskakujący. Ważny jest dobór odpowiednich składników, które nie powinny zakłócić efektu lekkości napoju.

W skrócie

Nic tak dobrze nie rozgrzewa w długie jesienne i zimowe wieczory, jak aromatyczny grzaniec. Czasami jednak ten z czerwonego wina wydaje mi się zbyt ciężki. Dlatego, gdy na przedświątecznej imprezie u przyjaciół podano mi białego grzańca, wiedziałam, że ta wersja zostanie moją ulubioną. Największe znaczenie ma tu dodatek soku jabłkowego i cytryn. Sok sprawia, że całość jest lżejsza, a cytrusy dodają orzeźwiającego aromatu. Aby zachować ten efekt, celowo rezygnuję z pomarańczy, które czasem występują w niektórych przepisach na białe grzane wino.

Grzaniec z białego wina – zrobi furorę na każdej imprezie

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • butelka białego wina (najlepiej półsłodkiego),
  • szklanka soku jabłkowego,
  • opcjonalnie kieliszek (50 ml) calvadosu lub brandy,
  • dwie łyżki miodu,
  • jabłko,
  • cytryna,
  • dwie laski cynamonu,
  • kilka goździków,
  • gwiazdka anyżu.

Jak przygotować białe grzane wino?

  1. Do mojego ulubionego, białego grzańca, wybrałam białe, półsłodkie wino. Jeśli wolisz, możesz wybrać słodkie. Wytrawne nie sprawdzi się w tym przepisie.
  2. Do dużego garnka wlałam wino i sok jabłkowy, a następnie dodałam miód, goździki, cynamon i anyż. Możesz zrezygnować z anyżu, jeśli nie lubisz jego aromatu.
  3. Podgrzałam całość. Ważne jest, aby wino było gorące, ale się nie zagotowało.
  4. Dodałam kieliszek calvadosu.
  5. Pokroiłam na plasterki jabłko oraz cytrynę.
  6. Plastry owoców ułożyłam w kieliszkach i wlałam do nich grzaniec z białego wina.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera