Prosty przepis na pasztet wieprzowy z żurawiną. Doskonała przystawka na święta i do chleba. Sprawdź przepis na pyszny pasztet wielkanocny

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Pasztet wieprzowy z żurawiną będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole
Pasztet wieprzowy z żurawiną będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole Getty images/Teresa Kasprzycka/zdjęcie ilustracyjne
Pasztet wieprzowy z żurawiną to pyszna przystawka, która uświetni świąteczny stół. Można go przyrządzić na specjalną okazję, ale również jako codzienny dodatek do chleba. Nasz przepis na pasztet jest bardzo prosty do wykonania i wymaga wiele pracy. Przygotuj wyśmienity pasztet wielkanocny bez wielkiego wysiłku.

W skrócie

Pasztet wieprzowy to jedna z przystawek, która często pojawia się na stołach z okazji świąt czy uroczystych okazji. Różnego rodzaju pasztety królują w kuchni polskiej od wieków, więc istnieje naprawdę wiele starych przepisów na to danie. Najpopularniejszy jest pasztet wieprzowy, z królika czy pasztet drobiowy oraz oczywiście miksy, jak np. pasztet drobiowo-wieprzowy. Można także przyrządzić pasztet z gotowanego mięsa oraz takiego, które zostało nam z rosołu. Bardzo ważny jest dodatek odpowiednich przypraw, które podbijają smak mięsa. Najczęściej dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek oraz rozmaryn. Dziś proponuję stary przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z dodatkiem żurawiny, która idealnie komponuje się z mięsem. Pasztet wieprzowy jest bardzo prosty do przygotowania i polecam zrobić go z długo duszonego mięsa, aby był bardziej delikatny i aromatyczny.

reklama

Pasztet wieprzowy z żurawiną – stary przepis na pasztet wielkanocny

Czas przygotowania: godzina + czas na zastygnięcie pasztetu
Porcja: podłużna forma o długości 34 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki masła Łaciate,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Jak zrobić pasztet wieprzowy z żurawiną?

  1. Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na maśle.
  2. Łopatkę pokroiłam na małe kawałki i dodałam do cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym dodałam sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dusiłam pod przykrywką na małym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas podlewałam odrobiną wody.
  3. W tym czasie namoczyłam żurawinę w wodzie.
  4. Mięso kilka razy przepuściłam przez maszynkę razem z czosnkiem. Dodałam odcedzoną żurawinę i wymieszałam.
  5. Podłużną formę wyłożyłam folią aluminiową. Włożyłam do niej masę i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

Więcej pomysłów znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni