Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasta z czarnych oliwek i kaparów do mięsa. Wypróbuj przepis na domową tapenadę. Idealny przysmak dla fanów anchois

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Tapenada to po prostu pasta z czarnych oliwek często podawana do świeżej bagietki, serów i plastrów szynki. Przysmak pochodzi z Prowansji. Smakosze kuchni francuskiej mogą delektować się jej słonym smakiem w daniach makaronowych lub jako uzupełnienie smaku grillowanego kurczaka. Poznaj przepis na prostą tapenadę.

W skrócie

Tapenada należy do smarowideł z rodzaju „brzydkie, ale dobre”. Po zmiksowaniu czarne oliwki z czosnkiem, anchois i kaparami nie wyglądają wyjątkowo ładnie, ale wygląd zrekompensowany jest intensywnym, słonym smakiem. Tapenada często jest elementem zestawu antipasti razem z oliwkami, suszonymi pomidorami, serami pleśniowymi oraz owocami np.: świeżymi winogronami. Podpowiadamy przepis na prostą i smaczną tapenadę do kanapek.

Widok z góry na tapenadę na kromce bagietki
Wyrazista w smaku tapenada to pasta z czarnych oliwek, anchois i kaparów pochodząca się z Francji. Getty Images/Pinkybird/zdjęcie ilustracyjne

Tapenada – przepis na smaczne smarowidło

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 filety anchois (opcjonalne),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
  • Sok z 1 cytryny,
  • Pieprz do smaku.

Jak zrobić tapenadę?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku odsącz z zalewy kapary, anchois i czarne oliwki. Możesz je także delikatnie odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  2. Następnie anchois pokrój na większe kawałki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj w większą kostkę.
  3. W małym malakserze umieść czarne oliwki, kapary, filety anchois, czosnek i suszone zioła.
  4. Dolej oliwę z oliwek i miksuj do uzyskania gładkiej pasty z czarnych oliwek.
  5. Wyciśnij sok z cytryny i dolej do tapenady.
  6. Do pasty dorzuć świeżo zmielony czarny pieprz. Tapenadę miksuj jeszcze raz, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
  7. Tapenadę przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.

Zastosowanie tapenady

Tapenada świetnie smakuje jako składnik kanapek z domową wędliną i pieczonymi warzywami. Pastą z czarnych oliwek również można doprawić smażone krewetki lub pieczonego łososia. Co więcej, tapenada sprawdzi się jako element dressingu do sałatek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!