Najbardziej zaskakujące rekordy Guinnessa od kuchni. Największa sałatka z buraków i najstarszy ogórek konserowy. Co jeszcze było naj?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W Białymstoku pobito rekord Guinnessa na stworzenie największej na świecie porcji carpaccio z buraka i sera korycińskiego.
W Białymstoku pobito rekord Guinnessa na stworzenie największej na świecie porcji carpaccio z buraka i sera korycińskiego. Anatol Chomicz/ archiwum PolskaPress/Gazeta Współczesna/Kurier Poranny
Największa sałatka z buraka, najdłuższy sznur z kiełbasy i największe serce z piernika to tylko niektóre z rekordów Guinnessa, które można znaleźć w polskiej edycji słynnej księgi. Przyjrzeliśmy się najciekawszym rekordom z jedzeniem w roli głównej pobitym w Polsce i na świecie.

W skrócie

Najciekawsze rekordy Guinnessa w Polsce i na świecie

Księga rekordów Guinnessa opisuje potwierdzone i udokumentowane osiągnięcia i wyniki z całego świata. Po raz pierwszy ukazała się w 1955 roku. Pomysł na zebranie rekordowych wyników w jednej publikacji powstał w 1951 roku, gdy dyrektor irlandzkiego browaru Guinness - Sir Hugh Beaver - wdał się na polowaniu w spór o to, który europejski ptak jest najszybszy. Z czasem postanowiono zebrać rekordy w jednym miejscu, aby rozwiewać wszelkie wątpliwości dotyczące najlepszych osiągnięć w różnych dziedzinach. Polska wersja księgi została wydana w 1989 roku przez wydawnictwo Reprom z Gdańska.

Rekordziści w ramach nagrody otrzymują:

  • oficjalny certyfikat potwierdzający osiągnięcie, wydawany przez Biuro Rekordów lub Guinness World Records,
  • wpis w bazie rekordów,
  • satysfakcję z dołączenia do wyróżnionego grona.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia z bicia rekordów Guinnessa w Polsce

Poniżej zebraliśmy najciekawsze rekordy Guinnessa związane z kuchnią i jedzeniem z Polski i ze świata.

Najdłuższa linia z grillowanych kurczaków
7 czerwca 2015 roku w miejscowości Rzezawa w Małopolsce pobito rekord Guinnessa w ułożeniu najdłuższej linii z grillowanych kurczaków. Wyniosła ona 43,14 metra. Najważniejszym elementem tego rekordu był najdłuższy szpikulec do nabicia mięsa. Nie było to proste do wykonania, gdyż narzędzie nie mogło być łączone z różnych elementów. W imprezie, na której pobito rekord Guinnessa, wzięła udział m.in. Ewa Wachowicz, znana restauratorka i osobowość telewizyjna.

Największa porcja zupy fasolowej
Zupa została wykonana na bazie fasoli wrzawskiej, rosnącej na terenach u zbiegu Wisły i Sanu. Produkt jest wpisany na listę Chronionej Nazwy Pochodzenia. Z takiej fasoli 28 czerwca 2015 roku w miejscowości Gorzyce na Podkarpaciu ugotowano 365 litrów zupy.

Największa lekcja robienia sushi
W ramach Dnia Bezpieczeństwa w Nowej Soli w Lubuskiem pobito rekord w największej liczbie osób (aż 205!) biorących udział w warsztatach kulinarnych na temat zwijania rolek sushi. Lekcja miała uzupełnić myśl przewodnią imprezy, czyli wspólną pracę w grupie, dzięki której można osiągnąć pozornie nierealne cele. Rekord pobito 31 lipca 2015 roku.

Największa porcja żuru
Wydarzenie zorganizowane w Starym Brześciu w gminie Brześć Kujawski zostało wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa w 2015 roku. 27 czerwca ugotowano tam 3800 litrów zupy w ramach Święta Żuru Kujawskiego. Danie jest wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego od 2008 roku.

Największa liczba osób jedzących serek wiejski
W miejscowości Koło lokalna mleczarnia zaproponowała ochotnikom wzięcie udziału w pobiciu rekordu Guinnessa dotyczącego jednoczesnego zjedzenia serka wiejskiego. Udało się nakłonić do tego 1809 osób, które zebrały się na stadionie, aby pożywić się nabiałem w ramach Wielkopolskiego Święta Mleka. Rekord został pobity 22 sierpnia 2015 roku.

Najdłuższy piernik
Co ciekawe, najdłuższy piernik powstał nie w Toruniu, tylko w miejscowości Jawor na Dolnym Śląsku. Ciasto przywieziono na rynek miasta samochodem dostawczym, a następnie rozdano chętnym biorącym udział w zabawie. Zgodnie z zasadami części ciasta piernikowego miały się stykać, aby stworzyć wspólną, długą linię. Rekord pobito 29 sierpnia 2015 roku.

Najstarszy ogórek konserwowy
Najstarszy ogórek konserwowy został znaleziony w Parczewie na Lubelszczyźnie. Szacuje się, że w 2015 roku miał 76 lat. Najstarszy ogórek na świecie został zgłoszony do Księgi Rekordów Guinnessa przez Marię Ciesielską, która odziedziczyła go po matce, Janinie Stopniak z Suchowoli. Jako 15-latka Janina Stopniak włożyła warzywo do butelki i zalała roztworem konserwującym. Ogórek ma 15 centymetrów i 11 centymetrów średnicy.

Największy racuch z jabłkami
W ramach Święta Jabłka w 2015 roku fetowano rocznicę 25-lecia utworzenia Drawieńskiego Parku Narodowego. Podczas obchodów wydarzenia gotował Piotr Pielichowski, finalista 3. edycji "MasterChefa", który pomagał w biciu rekordu Guinnessa w przygotowaniu największego racucha z jabłkami (26 września 2015 roku).

Największe serce z piernika
W Żywym Muzeum Piernika w Toruniu 14 maja 2016 roku stworzono największe serce z piernika. Zostało ono wykonane z mniejszych ciastek, które uprzednio:

  • ugnieciono,
  • rozwałkowano,
  • upieczono,
  • umoczono w czekoladzie, która połączyła pierniki w jedną całość.

Gotowy, rekordowo duży piernik, miał 12 m kw.

Najdłuższa linia z kiełbasy
Akcja związana z ustanowieniem rekordu odbyła się 16 lipca 2016 roku na boisku w Radomyślu Wielkim na Podkarpaciu. Sznur utworzony z kiełbas trzymało 200 osób, a osiągnął on długość 214 metrów. Linia widziana z dużej wysokości utworzyła kształt klucza wiolinowego. Kiełbasa była przygotowana przez mistrzów wędliniarstwa.

Największa porcja flaków

Rekord ustanowiono 24 lipca 2016 roku w podwarszawskiej Zielonce. Ugotowano 1300 litrów flaków. Okazją do pobicia rekordu Guinnessa było otwarcie wyremontowanego budynku restauracyjno-hotelowego przy ulicy Piłsudskiego. Wydarzenie skupiało się wokół kultury Warszawy, w tym jedzenia z czasów PRL-u.

Jedzenie babeczek z farszem na czas
W ramach XI edycji Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie w Wielkopolsce pobito rekord spożycia największej liczby babeczek z farszem w najkrótszym czasie. Kacper Bacik 11 września 2016 roku w czasie 2 minut i 49 sekund zjadł 10 babeczek i trafił do Księgi Rekordów.

Największa sałatka z buraków i sera korycińskiego. Rekord pobito 17 września 2016 roku.
Największa sałatka z buraków i sera korycińskiego. Rekord pobito 17 września 2016 roku. Anatol Chomicz/ archiwum PolskaPress/Gazeta Współczesna/Kurier Poranny

Największa porcja carpaccio z buraków i sera korycińskiego
W Białymstoku 17 września 2016 roku na Rynku Kościuszki pobito rekord w przygotowaniu największego carpaccio. W skład dania weszły:

  • buraki,
  • regionalny ser koryciński,
  • rukola,
  • orzechy włoskie.

Finalna sałatka ważyła aż 98 kilogramów i 837 gramów, stając się największą sałatką na świecie.

Rekord Guinnessa – intrygujące konkursy w Polsce

Jeżeli chodzi o inne ciekawe konkurencje, związane z kulinariami, to pobiliśmy w Polsce również rekordy Guinnessa na:

  • największą ilość wytłoczonego soku z jabłek w ciągu godziny. Aż 91 litrów wyciśnięto w miejscowości Drawno;
  • największą ilość dżemu z dyni. Było to aż 360,5 kg w Krapkowicach na Opolszczyźnie;
  • najwięcej osób otwierających słodycze jednocześnie. Było to 2569 osób w Warszawie w ramach akcji „Światła miasta”, zorganizowanej podczas obchodów 800-lecia zakonu dominikanów;
  • najwięcej osób grillujących jednocześnie w Strzelinku koło Ustki;
  • najwięcej osób jedzących zupę rybną w wodzie w Pucku (uczestnicy również morsowali).
W Białymstoku pobito rekord Guinnessa na stworzenie największej na świecie porcji carpaccio z buraka i sera korycińskiego.

Najbardziej zaskakujące rekordy Guinnessa od kuchni. Najwięk...

Rekordy Guinnessa na świecie

W Księdze Rekordów Guinnessa nie brakuje też ciekawych osiągnięć kulinarnych ze świata. W Niemczech, w mieście Rust pobito np. rekord w kategorii przygotowania największej liczby drinków w godzinę przez zespół złożony z ośmiu barmanów. W tym czasie zrobiono 3 906 drinków na bazie alkoholu, a każdy z barmanów zrobił konkretnego drinka tylko raz.

Z kolei w USA zorganizowano bicie rekordu w jedzeniu skrzydełek kurczaka. W zawodach wzięło udział 397 osób. Co ciekawe, wśród nich był Jeff Bezos, którego firma Amazon zorganizowała to wydarzenie (25 listopada 2018 roku).

Kolejnym ciekawym rekordem Guinnessa było zorganizowanie największego podwieczorku w stylu brytyjskim w Chinach. Zajadano się bułeczkami z konfiturą i pito czarną herbatę (z mlekiem lub bez). Jednocześnie 1088 osób spróbowało angielskiej tradycji Tea Party. Wydarzenie miało miejsce w Xiamen 29 listopada 2019 roku.

Źródło:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Obieraczka Pozioma Solid

25,50 zł

kup najtaniej

Fackelmann

Fackelmann Temperówka Do Warzyw (44107)

10,81 zł

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Essential 1023824

17,99 zł

kup najtaniej

WMF

WMF Maselniczka Wagenfeld 609559990

87,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu Dziadek Do Orzechów Nocetto

101,16 zł

kup najtaniej

Dafi

Dafi SeeYoo Zestaw biały 5 szt.

157,79 zł

kup najtaniej

Witek Home

Witek Home Maselnica Szklana 14Cm (112082)

24,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie