W skrócie
Najciekawsze rekordy Guinnessa w Polsce i na świecie
Księga rekordów Guinnessa opisuje potwierdzone i udokumentowane osiągnięcia i wyniki z całego świata. Po raz pierwszy ukazała się w 1955 roku. Pomysł na zebranie rekordowych wyników w jednej publikacji powstał w 1951 roku, gdy dyrektor irlandzkiego browaru Guinness - Sir Hugh Beaver - wdał się na polowaniu w spór o to, który europejski ptak jest najszybszy. Z czasem postanowiono zebrać rekordy w jednym miejscu, aby rozwiewać wszelkie wątpliwości dotyczące najlepszych osiągnięć w różnych dziedzinach. Polska wersja księgi została wydana w 1989 roku przez wydawnictwo Reprom z Gdańska.
Rekordziści w ramach nagrody otrzymują:
- oficjalny certyfikat potwierdzający osiągnięcie, wydawany przez Biuro Rekordów lub Guinness World Records,
- wpis w bazie rekordów,
- satysfakcję z dołączenia do wyróżnionego grona.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia z bicia rekordów Guinnessa w Polsce
Poniżej zebraliśmy najciekawsze rekordy Guinnessa związane z kuchnią i jedzeniem z Polski i ze świata.
Najdłuższa linia z grillowanych kurczaków
7 czerwca 2015 roku w miejscowości Rzezawa w Małopolsce pobito rekord Guinnessa w ułożeniu najdłuższej linii z grillowanych kurczaków. Wyniosła ona 43,14 metra. Najważniejszym elementem tego rekordu był najdłuższy szpikulec do nabicia mięsa. Nie było to proste do wykonania, gdyż narzędzie nie mogło być łączone z różnych elementów. W imprezie, na której pobito rekord Guinnessa, wzięła udział m.in. Ewa Wachowicz, znana restauratorka i osobowość telewizyjna.
Największa porcja zupy fasolowej
Zupa została wykonana na bazie fasoli wrzawskiej, rosnącej na terenach u zbiegu Wisły i Sanu. Produkt jest wpisany na listę Chronionej Nazwy Pochodzenia. Z takiej fasoli 28 czerwca 2015 roku w miejscowości Gorzyce na Podkarpaciu ugotowano 365 litrów zupy.
Największa lekcja robienia sushi
W ramach Dnia Bezpieczeństwa w Nowej Soli w Lubuskiem pobito rekord w największej liczbie osób (aż 205!) biorących udział w warsztatach kulinarnych na temat zwijania rolek sushi. Lekcja miała uzupełnić myśl przewodnią imprezy, czyli wspólną pracę w grupie, dzięki której można osiągnąć pozornie nierealne cele. Rekord pobito 31 lipca 2015 roku.
Największa porcja żuru
Wydarzenie zorganizowane w Starym Brześciu w gminie Brześć Kujawski zostało wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa w 2015 roku. 27 czerwca ugotowano tam 3800 litrów zupy w ramach Święta Żuru Kujawskiego. Danie jest wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego od 2008 roku.
Największa liczba osób jedzących serek wiejski
W miejscowości Koło lokalna mleczarnia zaproponowała ochotnikom wzięcie udziału w pobiciu rekordu Guinnessa dotyczącego jednoczesnego zjedzenia serka wiejskiego. Udało się nakłonić do tego 1809 osób, które zebrały się na stadionie, aby pożywić się nabiałem w ramach Wielkopolskiego Święta Mleka. Rekord został pobity 22 sierpnia 2015 roku.
Najdłuższy piernik
Co ciekawe, najdłuższy piernik powstał nie w Toruniu, tylko w miejscowości Jawor na Dolnym Śląsku. Ciasto przywieziono na rynek miasta samochodem dostawczym, a następnie rozdano chętnym biorącym udział w zabawie. Zgodnie z zasadami części ciasta piernikowego miały się stykać, aby stworzyć wspólną, długą linię. Rekord pobito 29 sierpnia 2015 roku.
Najstarszy ogórek konserwowy
Najstarszy ogórek konserwowy został znaleziony w Parczewie na Lubelszczyźnie. Szacuje się, że w 2015 roku miał 76 lat. Najstarszy ogórek na świecie został zgłoszony do Księgi Rekordów Guinnessa przez Marię Ciesielską, która odziedziczyła go po matce, Janinie Stopniak z Suchowoli. Jako 15-latka Janina Stopniak włożyła warzywo do butelki i zalała roztworem konserwującym. Ogórek ma 15 centymetrów i 11 centymetrów średnicy.
Największy racuch z jabłkami
W ramach Święta Jabłka w 2015 roku fetowano rocznicę 25-lecia utworzenia Drawieńskiego Parku Narodowego. Podczas obchodów wydarzenia gotował Piotr Pielichowski, finalista 3. edycji "MasterChefa", który pomagał w biciu rekordu Guinnessa w przygotowaniu największego racucha z jabłkami (26 września 2015 roku).
Największe serce z piernika
W Żywym Muzeum Piernika w Toruniu 14 maja 2016 roku stworzono największe serce z piernika. Zostało ono wykonane z mniejszych ciastek, które uprzednio:
- ugnieciono,
- rozwałkowano,
- upieczono,
- umoczono w czekoladzie, która połączyła pierniki w jedną całość.
Gotowy, rekordowo duży piernik, miał 12 m kw.
Najdłuższa linia z kiełbasy
Akcja związana z ustanowieniem rekordu odbyła się 16 lipca 2016 roku na boisku w Radomyślu Wielkim na Podkarpaciu. Sznur utworzony z kiełbas trzymało 200 osób, a osiągnął on długość 214 metrów. Linia widziana z dużej wysokości utworzyła kształt klucza wiolinowego. Kiełbasa była przygotowana przez mistrzów wędliniarstwa.
Największa porcja flaków
Rekord ustanowiono 24 lipca 2016 roku w podwarszawskiej Zielonce. Ugotowano 1300 litrów flaków. Okazją do pobicia rekordu Guinnessa było otwarcie wyremontowanego budynku restauracyjno-hotelowego przy ulicy Piłsudskiego. Wydarzenie skupiało się wokół kultury Warszawy, w tym jedzenia z czasów PRL-u.
Jedzenie babeczek z farszem na czas
W ramach XI edycji Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie w Wielkopolsce pobito rekord spożycia największej liczby babeczek z farszem w najkrótszym czasie. Kacper Bacik 11 września 2016 roku w czasie 2 minut i 49 sekund zjadł 10 babeczek i trafił do Księgi Rekordów.

Największa porcja carpaccio z buraków i sera korycińskiego
W Białymstoku 17 września 2016 roku na Rynku Kościuszki pobito rekord w przygotowaniu największego carpaccio. W skład dania weszły:
- buraki,
- regionalny ser koryciński,
- rukola,
- orzechy włoskie.
Finalna sałatka ważyła aż 98 kilogramów i 837 gramów, stając się największą sałatką na świecie.
Rekord Guinnessa – intrygujące konkursy w Polsce
Jeżeli chodzi o inne ciekawe konkurencje, związane z kulinariami, to pobiliśmy w Polsce również rekordy Guinnessa na:
- największą ilość wytłoczonego soku z jabłek w ciągu godziny. Aż 91 litrów wyciśnięto w miejscowości Drawno;
- największą ilość dżemu z dyni. Było to aż 360,5 kg w Krapkowicach na Opolszczyźnie;
- najwięcej osób otwierających słodycze jednocześnie. Było to 2569 osób w Warszawie w ramach akcji „Światła miasta”, zorganizowanej podczas obchodów 800-lecia zakonu dominikanów;
- najwięcej osób grillujących jednocześnie w Strzelinku koło Ustki;
- najwięcej osób jedzących zupę rybną w wodzie w Pucku (uczestnicy również morsowali).
Najbardziej zaskakujące rekordy Guinnessa od kuchni. Najwięk...
Rekordy Guinnessa na świecie
W Księdze Rekordów Guinnessa nie brakuje też ciekawych osiągnięć kulinarnych ze świata. W Niemczech, w mieście Rust pobito np. rekord w kategorii przygotowania największej liczby drinków w godzinę przez zespół złożony z ośmiu barmanów. W tym czasie zrobiono 3 906 drinków na bazie alkoholu, a każdy z barmanów zrobił konkretnego drinka tylko raz.
Z kolei w USA zorganizowano bicie rekordu w jedzeniu skrzydełek kurczaka. W zawodach wzięło udział 397 osób. Co ciekawe, wśród nich był Jeff Bezos, którego firma Amazon zorganizowała to wydarzenie (25 listopada 2018 roku).
Kolejnym ciekawym rekordem Guinnessa było zorganizowanie największego podwieczorku w stylu brytyjskim w Chinach. Zajadano się bułeczkami z konfiturą i pito czarną herbatę (z mlekiem lub bez). Jednocześnie 1088 osób spróbowało angielskiej tradycji Tea Party. Wydarzenie miało miejsce w Xiamen 29 listopada 2019 roku.
Źródło:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?