W skrócie
Po świętach prawie wszyscy składamy się z sernika, pierogów i majonezu. Wielu z nas nie może patrzeć na świąteczne potrawy i pierwszego dnia po świętach marzy o lżejszym jedzeniu. Zwłaszcza jeśli zanadto sobie pofolgowaliśmy. Dlatego proponuję lekkie danie, które można szybko przyrządzić i zjeść na obiad, jeśli nie mamy ochoty na dokańczanie świątecznych resztek. Mamy tu buraki, grapefruita i suszone śliwki, które dobrze zrobią naszym jelitom po kilkudniowym obżarstwie. Z kolei dodatek kaszy sprawi, że danie będzie, mimo wszystko, pożywne.
Zdrowa sałatka na obiad po świętach
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- Szpinak, rukola lub inna ulubiona zielenina,
- ugotowana na sypko szklanka kaszy gryczanej,
- 2 ugotowane buraki,
- garść suszonych śliwek,
- owoce granatu,
- grapefruit,
- orzechy włoskie lub laskowe,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Polecam także: Zaskocz rodzinę pierogami sernikowymi
Jak przygotować zdrową sałatkę z buraków i kaszy?
- Do dwóch misek wsypałam ugotowaną kaszę.
- Dodałam szpinak, a następnie pokrojone buraki, śliwki oraz grapefruita.
- Posypałam całość orzechami i owocami granatu, skropiłam oliwą.
- Dodałam sól i pieprz do smaku.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?