Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Do tortu i na deser. Smakuje jak lody i jest łatwy do zrobienia. Wypróbuj prosty przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Mus truskawkowy smakuje jak lody
Mus truskawkowy smakuje jak lody 123rf/kiwihealthy/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty i delikatny mus truskawkowy to wspaniały dodatek do tortów i ciast. Jest tak pyszny, że możesz jeść go na deser. Po prostu nałóż mus do pucharków albo miseczek, udekoruj świeżymi truskawkami i podaj na podwieczorek. Zniknie do ostatniej kropelki.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na naprawdę wyjątkowy i przepyszny, ale bardzo łatwy do zrobienia deser. Mus truskawkowy możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Zwykle nakładam mus do pucharków, schładzam w lodówce i po dwóch godzinach mam wyśmienity deser. Wystarczy udekorować go świeżymi owocami i listkami mięty, ale nawet bez tego jest doskonały.

Możesz go także wykorzystać jako mus truskawkowy do tortu. W takiej sytuacji lepiej schłodzić w jednym, większym naczyniu. Następnie należy upiec biszkopt, pokroić go na blaty, przełożyć musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Ostatnim krokiem będzie przygotowanie kremu do tortu, np. z mascarpone. Taki tort można później udekorować świeżymi truskawkami. Innym pomysłem na wykorzystanie deseru jest sernik z musem truskawkowym.

Mus truskawkowy – przepis na pyszny deser z truskawek

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: 8 pucharków
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
  • 250 g mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki drobnego cukru.

Jak zrobić mus truskawkowy?

  1. Najpierw wstawiłam śmietankę do zamrażarki, żeby mocno się schłodziła. Najlepiej, jeśli zostanie tam ok. 20-30 minut.
  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na kawałki.
  3. Następnie przełożyłam truskawki do garnka, zasypałam łyżką cukru i gotowałam 10 minut. Zostawiłam do przestygnięcia.
  4. Żelatynę umieściłam w miseczce, dodałam 3 łyżki ciepłej wody, wymieszałam i zostawiłam do napęcznienia.
  5. Truskawki zblendowałam na gładki mus, a pod koniec dodałam żelatynę.
  6. Wyjęłam śmietankę, przełożyłam do naczynia miksera, dodałam łyżkę cukru i ubiłam na sztywno.
  7. Do truskawek powoli i stopniowo dodawałam śmietanę, lekko mieszając.
  8. Kiedy składniki połączyły się na mus, przelałam do pucharków i wstawiłam do lodówki.
  9. Jeśli mus truskawkowy jest ci potrzebny do tortu, możesz schłodzić go w jednym większym pojemniku.
  10. Mus jest gotowy po ok. 2 godzinach w lodówce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.