Domowy sos à la Big Mac. Wyrazisty i wyborny. Najlepszy sos do burgera i dań z grilla. Bez problemu zrobisz go w domu z kilku składników

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
123rf/kesu87/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na prosty i pyszny sos do grilla? A może zastanawiasz się, jaki zrobić sos do burgera? Polecam ci przepis na domowy sos a la „Big Mac”. Z pewnością znasz ten charakterystyczny, wyrazisty smak, za którym wiele osób przepada. Bez problemu odtworzysz go w domu z łatwo dostępnych składników.

W skrócie:

Wiele osób przepada za smakiem popularnego sosu, który dodaje się do słynnej kanapki "Big Mac". W Internecie często pojawiają się pytania czy i gdzie można kupić gotowy sos "Big Mac". Jak to zwykle bywa w przypadku znanych sieci restauracji czy marek, przepisy są mocno strzeżone i nie udostępnia się ich. Na szczęście smaczny sos łatwo odtworzyć i bez problemu można go zrobić w domu. Nie trzeba kupować do niego wyszukanych składników – większość mamy pod ręką w kuchni. Sekretem wyrazistego sosu jest dodatek korniszonów i czerwonej cebulki. To wyśmienity sos do grilla i pasuje do różnych mięs: karkówki czy kiełbasy. Możesz go także podać jako sos do burgera. Wystarczy usmażyć je na patelni lub na grillu. Możesz przygotować domowe bułki do burgerów, dodać kilka liści sałaty, pomidora i ser.

Domowy sos „Big Mac” – najlepszy sos do burgera i na grilla

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: ok. 200 ml sosu

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu,

  • pół czerwonej cebuli,

  • 2 ogórki konserwowe,

  • 4 łyżki oleju,

  • łyżeczka octu,

  • łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej,

  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu,

  • pół łyżeczki cukru,

  • szczypta suszonej czerwonej papryki,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić domowy sos do „Big Maca”?

  1. Najpierw przygotowałam tzw. francuski dressing, znany również jako sos winegret. W miseczce połączyłam olej, ocet, musztardę, cukier, sól oraz paprykę. Utarłam wszystko na gładki sos.

  2. Dodałam majonez, pieprz i ponownie wymieszałam.

  3. Cebulę i ogórki bardzo drobno posiekałam i dodałam do sosu. Gotowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni