W skrócie
Na karnawał i tłusty czwartek najczęściej przygotowuje się pączki np. z różą, z budyniem czy kremem czekoladowym. Jeśli jednak nie masz czasu na długie gotowanie to mam dla ciebie ekspresowy przepis na pyszne, delikatne małe pączusie z serka homogenizowanego. Proponuję obtoczyć je w cukrze pudrze. Równie pysznie będą smakować z lukrem cytrynowym lub oblane czekoladą.
W naszej galerii możecie zobaczy przygotowanie pączków z serka homogenizowanego krok po kroku
Przepis na pączki z serka homogenizowanego
Czas przygotowania: ok. 15 minut + smażenie pączków.
Porcja na ok. 24 małe pączki.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 3 jajka,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka octu,
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia,
- cukier puder do obtoczenia pączków.
Jak przygotować pączki z serka homogenizowanego?
- Ubij jajka ze szczyptą soli i cukrem.
- Dodaj do jajek po łyżce serek homogenizowany, cały czas ucierając ciasto mikserem.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj ocet.
- Ciasto powinno być gęste.
- Posmaruj ręce olejem i uformuj małe pączki - wielkości orzecha włoskiego.
- Rozgrzej olej w garnuszku lub wysokiej patelni - nie musi to być duży garnek. Oleju wlej tyle, by pączki swobodnie "pływały".
- Gdy olej się dobrze rozgrzeje, smaż pączki porcjami, z obu stron, na małym ogniu.
- Gotowe obtocz w cukrze pudrze. Gotowe!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?