Domowy chleb dietetyczny ze zdrowymi ziarnami. Poznaj przepis od francuskich mistrzów piekarnictwa

Anna Daniluk
Prosty chleb dietetyczny jest chlebem mieszanym. Przygotowuje się go na bazie płynnego zakwasu chlebowego ze szczyptą drożdży piekarskich.
Prosty chleb dietetyczny jest chlebem mieszanym. Przygotowuje się go na bazie płynnego zakwasu chlebowego ze szczyptą drożdży piekarskich. materiały prasowe wydawnictwa Jedność/Delphine Constantini
Dietetyczny chleb nie musi być trudny w przygotowaniu. Zrobisz go z łatwo dostępnych składników z symbolicznym udziałem drożdży piekarniczych. Przepis pochodzi z książki „Szkoła piekarnictwa. 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze” opracowanej przez znaną na całym świecie szkołę gastronomiczną Le Cordon Bleu. Uzbrój się w cierpliwość i przygotuj bochenek z ziarnami.

W skrócie

Chleb dietetyczny wieloziarnisty to idealny wypiek dla osób onieśmielonych przygotowaniem pieczywa jedynie na zakwasie. Bochenek powstaje z niewielkim dodatkiem drożdży, a jego puszysta struktura powstaje pod wpływem długiego wyrastania. Autorzy książki „Szkoła piekarnictwa” jasno deklarują, że zrobienie tego chleba od początku do końca zajmuje 4 dni. Na początku nastawiony jest płynny zakwas, który potrzebuje fermentować minimum 3 dni. Wypróbuj przepis na oryginalny chleb dietetyczny z ziarnami polecany przez francuskich mistrzów piekarnictwa szkoły Le Cordon Bleu.

Chleb dietetyczny – przepis na bochenek wieloziarnisty

Liczba porcji: 1 bochenek.
Czas przygotowania: 4 dni (w tym przygotowanie płynnego zakwasu).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 80 g płynnego zakwasu,

Składniki na zaczyn poolish z ziarnami:

  • 80 g mieszanki różnych ziaren (len, proso, mak, słonecznik),
  • 32 g mąki żytniej typu 1400 lub 1800,
  • 200 ml wody,
  • 0,5 g świeżych drożdży piekarskich.

Ostateczne wyrabianie:

  • 400 g mąki typu 650,
  • 8 g soli,
  • 2 g świeżych drożdży piekarskich,
  • 170 ml wody.

Dodatkowo:

  • olej słonecznikowy do wysmarowania foremki,
  • mąka do dekoracji.

Jak zrobić chleb dietetyczny wieloziarnisty?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku należy przygotować 4 dni wcześniej płynny zakwas.
  2. Przygotowanie zaczynu poolish z ziarnami (w dniu poprzedzającym pieczenie): W miseczce wymieszać trzepaczką wszystkie ziarna, prażony sezam, wsypać mąkę, wlać wodę, wkruszyć drożdże, wlać płynny zaczyn.
  3. Przykryć i wstawić do lodówki. Zostawić do następnego dnia.
  4. Wyrabianie końcowe (w dniu pieczenia): Do misy miksera wsypać mąkę, dodać sól, wkruszyć drożdże, wlać wodę, dodać zaczyn poolish z ziarnami.
  5. Wyrabiać ciasto mikserem na wolnych obrotach przez 7 minut, następnie zwiększyć szybkość obrotów miksera na średnie i wyrabiać jeszcze przez 4 minuty.
  6. Wyrobione ciasto ma temperaturę 23° Celsjusza.
  7. Pierwsza fermentacja: Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  8. Zawinąć do środka, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  9. Dzielenie i formowanie ciasta: Podzielić ciasto na 4 kęsy, ważące około 250 g każdy lub pozostawić w całym kawałku (1 kg).
  10. Uformować każdy kęs (lub całe ciasto) w kulę. Pozostawić na 20 minut.
  11. Zakończyć formowanie ciasta, nadając każdemu z 4 kawałków kształt kuli lub formować całe ciasto, nadając mu podłużny kształt.
  12. Foremkę o wymiarach 28 × 11 × 9 cm wysmarować olejem. Przełożyć do niej chleb lub chlebki.
  13. Garowanie: Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę – 1 godzinę 30 minut.
  14. Pieczenie: Nagrzać piekarnik do temperatury 240° C, wkładając uprzednio do niego (w połowie jego wysokości) kratkę.
  15. Posypać chleb mąką (używając siteczka). Włożyć foremkę z chlebem do piekarnika, następnie obniżyć temperaturę do 220° C. Dodać parę wodną. Piec chleb przez 40 minut.
  16. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki na kratkę, pozostawić do odparowania i wystygnięcia.

„Szkoła piekarnictwa. 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze” – przepisy nie tylko dla profesjonalistów

Książka „Szkoła piekarnictwa. 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze” opublikowana przez wydawnictwo Jedność to kompendium wiedzy dla fanów domowego pieczywa. W przejrzysty i bardzo dokładny sposób, przedstawione są techniki piekarnicze, wyjaśnione pojęcia, opisane przepisy, z którymi mogą poradzić sobie nie tylko profesjonaliści. Dodatkowo wiele przepisów zobrazowano instruktażowymi zdjęciami, które pomagają przyrządzić wybrany przepis krok po kroku. Co więcej, wśród licznych porad od piekarzy szkoły gastronomicznej Le Cordon Bleu zawarto cechy nieudanego pieczywa oraz wskazówki jak tym błędom zaradzić w przyszłości.

Źródło:

  • Przepis na chleb dietetyczny z książki „Szkoła piekarnictwa. 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Jedność.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Obserwuj StronaKuchni.pl!

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni