W skrócie
Własnoręcznie przygotowana babka baranek cytrusowa będzie ozdobą świątecznego stołu. Po upieczeniu babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Taka babka może być włożona do koszyczka wielkanocnego podczas święcenia pokarmów w Wielką Sobotę. Wypróbuj przepis na domową babkę baranek cytrusową.
Babka baranek cytrusowa – wyjątkowy przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto na baranka:
- 175 g mąki pszennej typ 500,
- 25 g kakao,
- 200 g cukru pudru,
- 150 g masła Łaciate,
- 50 g smalcu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki spirytusu,
- 4 jajka średniej wielkość,
- skórka otarta z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Ciasto jasne:
- 150 g mąki pszennej typ 500,
- 125 g cukru pudru,
- 100 g masła Łaciate,
- 50 g smalcu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka spirytusu,
- 3 jajka wielkość M,
- 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej.
Do dekoracji:
- lukier cytrynowy,
- 20 g skórki pomarańczowej.
Jak zrobić babkę baranek cytrusową?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj ciasto na baranka ze składników w temperaturze pokojowej.
- Do miski wsyp cukier puder, dodaj masło, smalec i utrzyj mikserem.
- Następnie dodaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Gdy masa podwoi objętość, będzie puszysta i jasna dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i całkowicie połącz.
- Białka ubij na sztywno i dodaj na końcu, mieszając delikatnie łyżką.
- Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm posmaruj masłem i obsyp całą bułką tartą.
- Wylej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 -175°C z funkcją grzania góra-dół) i piecz 50 minut.
- Przed wyjęciem wsuń w ciasto wykałaczkę i sprawdź, czy jest sucha po wyjęciu.
- Po upieczeniu przewróć od razu gorące ciasto na deskę i zostaw do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto przekrój na plastry o grubości 1 cm i przy pomocy foremki do ciastek w kształcie baranka wytnij kształt.
- Następnie przygotuj jasne ciasto.
- Do miski wsyp cukier puder, dodaj masło, smalec i utrzyj mikserem.
- Dodaj po jednym żółtku do połączenia z masą i powoli ucieraj z resztą żółtek.
- Gdy żółtka podwoją objętość, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i miksuj do połączenia składników.
- Białka ubij na sztywną masę i dodaj na końcu do ciasta.
- Białka delikatnie wmieszaj do masy przy pomocy silikonowej łopatki.
- Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Kawałki baranka połącz ze sobą na całej długości na desce i przełóż do foremki przygotowanej na jasne ciasto.
- Do formy wlej jasne ciasto na spód, do około 1/3 wysokości.
- Resztę ciasta wylej po bokach i na wierzch.
- Ciasto na babkę baranek cytrusową wstaw do nagrzanego piekarnika do 175°C z opcją grzania góra-dół i piecz przez 45 minut.
- Przed wyjęciem sprawdź ciasto przy pomocy patyczka. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.
- Gdy ciasto wystygnie, polukruj babkę i posyp skórką pomarańczową.
Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!