Domowa babka baranek cytrusowa na Wielkanoc. Poznaj przepis na fenomenalnie wyglądający wypiek. Znika do ostatniego kęsa

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowa babka baranek cytrusowa może być ozdobiona kwiatami jadalnymi, lukrem i skórką otartą ze sparzonej cytryny.
Domowa babka baranek cytrusowa może być ozdobiona kwiatami jadalnymi, lukrem i skórką otartą ze sparzonej cytryny. Getty Images/Rome2015/zdjęcie ilustracyje
Pyszna babka baranek cytrusowa to ciasto z niespodzianką. Po rozkrojeniu można zobaczyć ukrytego we wnętrzu baranka z ciasta kakaowego. Taki wypiek można podać na deser po śniadaniu wielkanocnym. Poza świętami taki sposób pieczenia można spróbować z innym kształtem ciasta. Sprawdź przepis na babkę baranka cytrusowego.

W skrócie

Własnoręcznie przygotowana babka baranek cytrusowa będzie ozdobą świątecznego stołu. Po upieczeniu babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Taka babka może być włożona do koszyczka wielkanocnego podczas święcenia pokarmów w Wielką Sobotę. Wypróbuj przepis na domową babkę baranek cytrusową.

reklama

Babka baranek cytrusowa – wyjątkowy przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto na baranka:

  • 175 g mąki pszennej typ 500,
  • 25 g kakao,
  • 200 g cukru pudru,
  • 150 g masła Łaciate,
  • 50 g smalcu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 4 jajka średniej wielkość,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Ciasto jasne:

  • 150 g mąki pszennej typ 500,
  • 125 g cukru pudru,
  • 100 g masła Łaciate,
  • 50 g smalcu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 3 jajka wielkość M,
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej.

Do dekoracji:

  • lukier cytrynowy,
  • 20 g skórki pomarańczowej.

Jak zrobić babkę baranek cytrusową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj ciasto na baranka ze składników w temperaturze pokojowej.
  2. Do miski wsyp cukier puder, dodaj masło, smalec i utrzyj mikserem.
  3. Następnie dodaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  4. Gdy masa podwoi objętość, będzie puszysta i jasna dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i całkowicie połącz.
  5. Białka ubij na sztywno i dodaj na końcu, mieszając delikatnie łyżką.
  6. Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm posmaruj masłem i obsyp całą bułką tartą.
  7. Wylej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 -175°C z funkcją grzania góra-dół) i piecz 50 minut.
  8. Przed wyjęciem wsuń w ciasto wykałaczkę i sprawdź, czy jest sucha po wyjęciu.
  9. Po upieczeniu przewróć od razu gorące ciasto na deskę i zostaw do wystudzenia.
  10. Wystudzone ciasto przekrój na plastry o grubości 1 cm i przy pomocy foremki do ciastek w kształcie baranka wytnij kształt.
  11. Następnie przygotuj jasne ciasto.
  12. Do miski wsyp cukier puder, dodaj masło, smalec i utrzyj mikserem.
  13. Dodaj po jednym żółtku do połączenia z masą i powoli ucieraj z resztą żółtek.
  14. Gdy żółtka podwoją objętość, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i miksuj do połączenia składników.
  15. Białka ubij na sztywną masę i dodaj na końcu do ciasta.
  16. Białka delikatnie wmieszaj do masy przy pomocy silikonowej łopatki.
  17. Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  18. Kawałki baranka połącz ze sobą na całej długości na desce i przełóż do foremki przygotowanej na jasne ciasto.
  19. Do formy wlej jasne ciasto na spód, do około 1/3 wysokości.
  20. Resztę ciasta wylej po bokach i na wierzch.
  21. Ciasto na babkę baranek cytrusową wstaw do nagrzanego piekarnika do 175°C z opcją grzania góra-dół i piecz przez 45 minut.
  22. Przed wyjęciem sprawdź ciasto przy pomocy patyczka. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.
  23. Gdy ciasto wystygnie, polukruj babkę i posyp skórką pomarańczową.

Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni