Dodająca energii zupa wędrowców z PRL-u. Przepis z dodatkiem kaszy manny i makaronu. Kaloryczne danie na obiad

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa wędrowców to przepis na danie, które można było przyrządzić z tanich i łatwo dostępnych składników.
Domowa zupa wędrowców to przepis na danie, które można było przyrządzić z tanich i łatwo dostępnych składników. Getty Images/rezkrr/zdjęcie ilustracyjne
Treściwa zupa wędrowców to przepis, który pochodzi z czasów PRL-u. Zainspirowała mnie receptura z książki „365 zup” opublikowanej przez wydawnictwo Watra w 1977 roku. Przepis był bez dodatku mięsa, jednak zagęszczono go kaszą manną i rozdrobnionym makaronem. Zobacz przepis na pożywną zupę wędrowców na rodzinny obiad.

W skrócie

Domowa zupa wędrowców może być przygotowana na według oryginalnego przepisu bez mięsa. Jednak jeśli lubicie zupy z wkładką, to możecie dodać rozdrobnione mięso z wcześniej ugotowanego rosołu. Nazwa zupy może intrygować. Prawdopodobnie wzięła się od tego, że jest gęsta, sycąca i tłusta. W sam raz, aby dać siłę na długie wędrowanie lub gdy temperatury gwałtownie spadają i zaczyna padać śnieg. Zobacz przepis na prostą zupę wędrowców.

Zupa wędrowców – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 l wody lub rosołu,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 bulwa selera,
  • 2 marchwie,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 200 g makaronu np.: orzo,
  • 20 g kaszy manny,
  • 10 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub zieleniny.

Jak zrobić zupę wędrowców?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o grubym dnie zagotowałam 3 l wody. W trakcie zagotowywania się wody umyłam i obrałam warzywa.
  2. Ziemniaki, selera, marchew i pietruszkę pokroiłam w kostkę.
  3. Warzywa wrzuciłam na gotującą się wodę i dodałam ziele angielskie z liściem laurowym.
  4. Po 10 minutach gotowania do zupy dodałam drobny makaron. W PRL-u korzystano z rozkruszonych rurek lub kokardek. Po chwili do zupy dodałam kaszę manną.
  5. W tym momencie wyjęłam liść laurowy, aby zupa nie zgorzkniała.
  6. Zupę wędrowców gotowałam przez 20 minut, posoliłam i dodałam do niej masła.
  7. Natkę pietruszki umyłam i drobno posiekałam. Przed podaniem zupę wędrowców hojnie posypałam zieleniną.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni