W skrócie
Domowa zupa wędrowców może być przygotowana na według oryginalnego przepisu bez mięsa. Jednak jeśli lubicie zupy z wkładką, to możecie dodać rozdrobnione mięso z wcześniej ugotowanego rosołu. Nazwa zupy może intrygować. Prawdopodobnie wzięła się od tego, że jest gęsta, sycąca i tłusta. W sam raz, aby dać siłę na długie wędrowanie lub gdy temperatury gwałtownie spadają i zaczyna padać śnieg. Zobacz przepis na prostą zupę wędrowców.
Zupa wędrowców – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić zupę wędrowców?
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie zagotowałam 3 l wody. W trakcie zagotowywania się wody umyłam i obrałam warzywa.
- Ziemniaki, selera, marchew i pietruszkę pokroiłam w kostkę.
- Warzywa wrzuciłam na gotującą się wodę i dodałam ziele angielskie z liściem laurowym.
- Po 10 minutach gotowania do zupy dodałam drobny makaron. W PRL-u korzystano z rozkruszonych rurek lub kokardek. Po chwili do zupy dodałam kaszę manną.
- W tym momencie wyjęłam liść laurowy, aby zupa nie zgorzkniała.
- Zupę wędrowców gotowałam przez 20 minut, posoliłam i dodałam do niej masła.
- Natkę pietruszki umyłam i drobno posiekałam. Przed podaniem zupę wędrowców hojnie posypałam zieleniną.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?