Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami. Mało wysiłku, wspaniały efekt. Pyszne ciasto na kefirze, które rozpływa się w ustach

Karolina Głogowska
Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami na deser
Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami na deser 123rf/nolonely/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto cytrynowe z borówkami jest wilgotne i rozpływa się w ustach. To idealne ciasto na deser, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną uroczystość. W dodatku zrobisz je w zaledwie kwadrans. Dodaj do niego borówki, na które właśnie trwa sezon. Będą smakować wybornie.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na bajecznie pyszne ciasto cytrynowe z borówkami. Dodaję do niego kefir, dzięki czemu wychodzi cudownie wilgotne. Wykonanie ciasta cytrynowego zajmuje kwadrans, a potem wystarczy je po prostu upiec. Ważne jest to, by do ciasta użyć niewoskowanych cytryn. Najczęściej będą to cytryny oznaczone naklejką „bio”, które bardzo łatwo kupić w każdym dyskoncie. Chodzi o to, że będziemy ścierać z nich skórkę i dodawać ją do ciasta, a nikt przecież nie ma ochoty na jedzenie wosku. Słodkie borówki, na które właśnie trwa sezon, idealnie przełamują kwaskowaty smak cytryn. Ciasto cudownie rozpływa się w ustach. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy, herbaty i na deser.

Ciasto cytrynowe z borówkami – przepis na wilgotne i szybkie ciasto

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Porcja: średnia keksówka

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g borówek,

  • 2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio),

  • 100 g mąki pszennej,

  • kostka masła w temperaturze pokojowej,

  • pół szklanki kefiru,

  • 3 jajka,

  • pół szklanki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Z cytryn starłam skórkę, a następnie wycisnęłam z nich sok.

  3. W misce umieściłam masło, cukier, skórkę z cytryn, łyżkę soku z cytryny i miksowałam 3 minuty.

  4. Dodałam jajka, kefir i dalej miksując, wsypałam stopniowo mąkę.

  5. Na koniec dodałam cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.

  6. Do ciasta dodałam umyte borówki i wymieszałam łyżką.

  7. Przelałam ciasto do keksówki i piekłam 40 minut.

  8. Sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.

  9. Po upieczeniu i ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni