Podstawowe składniki babek wielkanocnych
Do przygotowania tradycyjnej babki wielkanocnej potrzebne są bardzo proste i łatwo dostępne składniki. Głównymi składnikami są: mąka, margaryna, drożdże oraz jajka. Sekret delikatnego i lekkiego ciasta tkwi w ilości użytych jajek. Im więcej jajek użyjemy, tym lepsze ciasto nam wyjdzie.
Czym dekorować babkę?
Do babek można dodawać wszelkiego rodzaju suszone owoce oraz orzechy. Udekorują nasz wypiek oraz wzbogacą jego smak. Dla aromatu dodaję się również sok z cytryny lub pomarańczy. Na wierzch babki świetnie sprawdzi się cukier puder, wszelkiego rodzaju lukry oraz polewa czekoladowa.
Przygotowania do świąt mogą być przyjemne!
Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- Sok z połowy cytryny
- 20 g skórki z pomarańczy
- 20 g rodzynek
- Pół paczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki śmietany
- Margaryna (do smarowania blachy)
- Bułka tarta (do posypania blachy)
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy razem z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny, skórkami pomarańczy oraz śmietaną. Następnie ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą, dodajemy również rodzynki. Po delikatnym wymieszaniu całości razem z mąką, przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 30-40 min.
Babka marmurkowa
Składniki
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- Olejek migdałowy
- Wanilia
- 2 jajka
- Połowa paczki proszku spulchniającego
- 125 ml kwaśnego mleka
- 20 g kakao
Sposób przygotowania
Ciasto przygotowujemy, tak jak w przypadku babki piaskowej. Po utarciu ciasta przekładamy 2/3 do wysmarowanej i obsypanej formy, a resztę ciasta mieszamy z kakao. Układamy ją na wierzchu jasnej części ciasta. Pieczemy przez 30-40 min.
Twoje wypieki w dobrej formie
Babka gotowana na Wielkanoc
Składniki
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- Smalec (do smarowania blachy)
- 125 g kisielu pomarańczowego
- 125 g soku z cytryny
- 125 g olejku cytrynowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wódki
- 50 g wody
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy masło. Mąki przesiewamy oraz mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Do wcześniej przygotowanej masy dodajemy wymieszane suche składniki oraz wódkę z aromatem i wyrabiamy ciasto. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą. Forma musi być specjalnie przeznaczona do babki gotowanej. Ciasto gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny. Para nie powinna wydostawać się spod przykrywki. Forma powinna być zanurzona do 4/5 wysokości.
Babka kujawska
Składniki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 4 szklanki mąki
- 100 g drożdży
- 6 żółtek
- 125 g masła
- Szczypta soli
- Tabliczka białej czekolady
- Trochę bakalii
Sposób przygotowania
Szklankę mąki razem z drożdżami i 2 łyżkami cukru mieszamy z podgrzanym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodajemy roztarte z cukrem i resztą mąki żółtka. Ciasto wyrabiamy przez około 20 min. Na koniec dodajemy masło i bakalie i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Dekorujemy polewą z białej czekolady.
Wielkanocna babka koniakowa
Składniki
- Kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- Pół szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- Łyżka proszku do pieczenia
- Kieliszek koniaku
Sposób przygotowania
Na początku należy zagotować masło z cukrem, kakao oraz wodą. Pół szklanki przygotowanej masy odkładamy. Do reszty masy dodajemy ubite żółtka. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kieliszek koniaku. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 150-160°C. Po upieczeniu polewamy odstawioną na początku masą.
Wielkanocne okazje
Babka jogurtowa
Składniki
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Odrobina soli
- 3 jajka
- 200 g cukru
- Starta skórka z 2 cytryn
- 180 g jogurtu
- 150 ml oleju
Sposób przygotowania
Jajka ubijamy z cukrem i skórką z cytryn. Dodajemy jogurt i olej. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez 45 min w temperaturze 180°C. Dekorujemy lukrem, konfiturą różaną i sokiem z cytryny.