Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Eleganckie carpaccio z wołowiny. Ten rarytas zachwyci smakoszy mięsa
Carpaccio z wołowiny to surowe mięso, nie bez powodu uważane za włoski przysmak. Autor przepisu Gianluca Conte stwierdza, że danie najlepiej smakuje podawane na...
Dzień Sera Camembert. Jak podawać i z czym jeść ten kremowy francuski ser?
Jest miękki, kremowy i delikatnie pachnie. Ser camembert to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zastanawiasz się, z czym je się ser camembert? Podpowiadamy, jak...
Smakowity indyk w aromatycznej marynacie. Hit prosto z grilla
Marzysz o soczystym indyku z grilla? Niezbędna będzie wyrazista w smaku marynata. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis z miodem, chili i czosnkiem. To proste,...
Czy rozpoznasz warzywo na zdjęciu? Prosty quiz nie tylko dla wegetarian
Przygotuj się na smakowitą podróż po świecie warzyw. Sprawdź, czy twoja wiedza i spostrzegawczość pozwolą ci rozpoznać je wszystkie na pierwszy rzut oka....
Croque madame lepsze niż jajecznica. Szef kuchni zdradza przepis
W kalendarzu świąt nietypowych 24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Tego dnia wiele restauracji przygotowuje specjalne menu śniadaniowe, by promować...
Chcesz zjeść ekspresowe i smaczne śniadanie? Wypróbuj przepisy na dania z jajek
Nie masz pomysłu na śniadanie? Mamy dla ciebie 11 propozycji na smakowite i energetyczne dania z jajek! Poznaj przepis na aromatyczną szakszukę, delikatną pastę...
Chrupiące kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji. To danie uratuje każdy obiad
Możliwe, że w kuchni masz kilka jajek, z którymi nie wiesz, co zrobić. Proponuję ci niezawodne kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji. Dodaj kilka łatwo...
Jak grillować sery? Pomysły na oscypka, halloumi i camemberta
Grillowanie kojarzy się głównie z mięsem, ale prawda jest taka, że ruszt oferuje znacznie więcej możliwości. Możesz się zastanawiać, jakie sery można grillować?...
Grill bez nudy. Oto 15 przepisów na oryginalne i kolorowe sałatki
Szukasz idealnej sałatki na grilla ze znajomymi? Odkryj 15 sprawdzonych przepisów, które perfekcyjnie uzupełnią grillowane dania i zachwycą twoich gości! Od...
Najlepsza biała kiełbasa z grilla. Wgryziesz się w nią z przyjemnością
Przyrumieniona biała kiełbasa z grilla to klasyk polskich spotkań pod chmurką. Ale jeśli zamarynujesz ją wcześniej w piwie z czosnkiem i ziołami – odkryjesz jej...