Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Uważasz się za smakosza? Sprawdź się w wyjątkowym quizie o szparagach
Szparagi to jedno z najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych. Ich delikatny smak, uniwersalność i wartości odżywcze sprawiają, że króluje na wiosennych...
Rozpływająca się w ustach konfitura z rabarbaru. Trudno jej się oprzeć
Poznaj smak prawdziwej domowej konfitury z rabarbaru! Jej unikalny słodko-kwaśny charakter idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem, delikatnymi...
Najsmaczniejsza zupa z czosnku niedźwiedziego. Orzeźwiający i intensywny w smaku
Jeśli na targowisku wypatrzysz świeże pęczki czosnku niedźwiedziego, to od razu zakasuj rękawy i zrób aromatyczną zupę. To jedno z tych ziół, które zachwycają...
Wyborny kurczak w cieście francuskim Jamiego Olivera. Z obłędnym farszem to hit
Kurczak Trevora to sztandarowe danie Jamiego Olivera. Opowiadał o kulisach jego powstania w programie „Chef’s Table. Legendy”. Zdradził, że jest proste, smaczne...
Domowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Smakują bosko
Dla wszystkich miłośników rabarbaru i domowych drożdżówek mam doskonałą wiadomość! Sezon na rabarbar już trwa. A przygotowanie tych pysznych drożdżówek z...
Zamknij smak wiosny w słoiku. Ten szczaw od zakonnicy nie ma sobie równych
Szczaw do słoika dla wielu osób jest smakiem nierozerwalnie związanym z wiosną. Korzystam z przepisu siostry Anastazji, który w oryginale był przepisem „na...
Na sycącą przekąskę polecam chrupiący ziemniaczany wrap. Trudno się od niego oderwać
Trudno oprzeć się wyrazistemu smakowi i chrupiącej teksturze ziemniaków wyjętych prosto z piekarnika. Jednak nie musisz jeść tradycyjnych frytek. Użytkownicy...
„Chef’s Table. Legendy” przedstawia szefów kuchni z misją. Ich gotowanie ma sens
Netflix uczcił 10 rocznicę powstania nagradzanej serii „Chef’s Table” odcinkiem na temat legend gastronomii. Każdy z czterech odcinków poświecił szefowi kuchni...
Pikantny burger na majówkę. W tę soczystą wołowinę z przyjemnością wbijesz zęby
Koniec z grillową rutyną. Wykorzystaj majówkę, by rozpalić nie tylko węgiel, ale i kubki smakowe swoich gości. Zamiast oklepanych rozwiązań, proponuję ci prosty...
Eleganckie carpaccio z wołowiny. Ten rarytas zachwyci smakoszy mięsa
Carpaccio z wołowiny to surowe mięso, nie bez powodu uważane za włoski przysmak. Autor przepisu Gianluca Conte stwierdza, że danie najlepiej smakuje podawane na...