Wczorajszą chałkę odświeżam w prosty sposób. Poznaj przepis na domowy bostock z migdałami. Będziesz się nad nim rozpływać

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiący bostock z migdałami to wyborny przepis na słodkie śniadanie, które odświeża czerstwe pieczywo drożdżowe.
Chrupiący bostock z migdałami to wyborny przepis na słodkie śniadanie, które odświeża czerstwe pieczywo drożdżowe. zi3000/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Prosty sposób na reanimowanie lekko czerstwej chałki. Plastry ciasta drożdżowego zanurz w soku pomarańczowym, posmaruj migdałową pastą, obsyp płatkami migdałowymi i posmaruj konfiturą morelową. Wystarczy, że je zapieczesz i dostaniesz pyszne bostocki na śniadanie.

W skrócie:

Chrupiący bostock to przysmak wywodzący się z kuchni francuskiej. Najczęściej robię je ze słodkiego pieczywa np.: babki drożdżowej, chałki lub puszystej brioszki. To zestawienie słodkiego syropu pomarańczowego, pasty migdałowej i płatków migdałowych. Zazwyczaj bostock podaję ze świeżymi malinami lub truskawkami. Tradycyjny bostock nadaje się do serwowania na eleganckie drugie śniadanie lub domowy podwieczorek.

Bostock migdałowy – prosty przepis z malinami

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 8 kromek czerstwej brioszki lub chałki,

  • 100 g cukru,

  • 120 ml soku pomarańczowego,

  • 2 ziarenka kardamonu.

Krem migdałowy:

  • 100 g miękkiego masła,

  • 1 szklanka zmielonych migdałów bez skórki,

  • 10 g mąki pszennej,

  • 5 g mąki kukurydzianej,

  • szczypta soli,

  • 50 g cukru,

  • 1 jajko,

  • 50 g płatków migdałowych.

Jak zrobić bostock z migdałami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zrób syrop pomarańczowy. Do małego garnka z grubym dnem wlej sok pomarańczowy, dodaj kardamon i wsyp cukier.

  2. Mieszaninę gotuj przez 3 minuty od pierwszego wrzenia.

  3. Syrop pomarańczowy odstaw z ognia do wystudzenia.

  4. W misie robota kuchennego umieść miękkie masło i miksuj, aż stanie się jasne i napowietrzone.

  5. Dodaj zmielone drobno migdały, oba rodzaje mąk, szczyptę soli, cukier i ponownie miksuj na gładką masę.

  6. Następnie dodaj jajko i miksuj ponownie.

  7. Kromki chałki lub brioszki zanurz szybko w syropie pomarańczowym.

  8. Plastry ciasta drożdżowego nie powinny przemoknąć, a tylko delikatnie nim muśnięte.

  9. Każdą kromkę brioszki posmaruj dokładnie dwiema łyżkami kremu migdałowego.

  10. Z wierzchu posyp płatkami migdałowymi i delikatnie dociśnij.

  11. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, połóż w odstępach bostock i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.

  12. Bostock piecz przez 30 minut. Wierzch powinien być złocisty i delikatnie skarmelizowany.

  13. Bostock migdałowy najlepiej smakuje ze świeżymi malinami lub pokrojonymi truskawkami.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis umożliwi ci niezmarnowanie nawet okruszka wczorajszej  chałki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni