W skrócie
Ryba po grecku to potrawa, o której prawdopodobnie nie słyszał żaden Grek, a przynajmniej nie widział jej w swoim domu. Jest za to popularnym, polskim daniem, przygotowywanym głównie na święta. Jej bazę stanowi oczywiście ryba (najczęściej jest to dorsz lub mintaj) oraz podduszone i typowo polskie warzywa: marchewka, seler, pietruszka, cebula.
Jeśli nie ryba po grecku, to co?
Jak się okazuje ryba po grecku ma też sporą konkurencję w postaci ryby po hawajsku, czy ryby po cygańsku (w niektórych wersjach ten przepis jest nazywany rybą po japońsku albo zbójnicku). Zasada jest ta sama: rybę przekładamy podduszonym warzywnym (lub warzywno-owocowym) sosem. Jak można się domyśleć, o dwóch pozostałych wariacjach także nie słyszano ani na Hawajach, ani w Japonii. To oczywiście bardzo luźne nawiązanie do tego, jak Polacy wyobrażają sobie egzotyczne potrawy. Najważniejsze, że są smaczne i cieszą się dużym powodzeniem na świątecznym stole. Na dokładkę podajemy także przepis na wegetariańską wersję potrawy, w której zamiast ryby pojawia się tofu.
Polecam także: Przepis na łososia w cieście francuskim
Ryba po cygańsku
Składniki:
- 500 g filetów z ryby (np. dorsz lub mintaj),
- jajko,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- kilka konserwowych papryk,
- kilka konserwowych ogórków,
- kilkanaście marynowanych pieczarek,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki cukru,
- olej do smażenia ryby,
- słodka, mielona papryka,
- liście laurowe,
- sól i pieprz.
Jak przygotować rybę po cygańsku?
- Z jajka, mąki i mleka przygotowałam ciasto na panierkę do ryby.
- Rybę pokroiłam na małe kawałki, obtoczyłam w cieście i usmażyłam.
- Usmażoną rybę odłożyłam na papierowy ręcznik.
- Na patelni przygotowałam słodko-kwaśny sos: podsmażyłam pokrojoną cebulę, dodałam papryke, pieczarki, ogórki, koncentrat i cukier, a potem doprawiłam do smaku. Sos rozcieńczyłam szklanką wody. Dusiłam pięć minut.
- Na szklanego naczynia wyłożyłam część sosu, na nim rybę i tak na zmianę, aż powstały warstwy. Na samej górze powinien znaleźć się sos, który można udekorować zieleniną.
Ryba po hawajsku
Składniki:
- 500 g łososia (może być też dorsz lub pstrąg łososiowy),
- marynowana papryka,
- kilka plastrów ananasa z puszki,
- 2 cebule,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- dwie łyżki cukru,
- szczypta chili,
- olej do smażenia.
Jak przygotować rybę po hawajsku?
- Surowego łososia pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na patelni, po czym odstawiłam.
- Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, dodałam pokrojonego ananasa, paprykę, koncentrat, cukier i chili. Sos powinien być słodko-pikantny. Rozcieńczyłam go sokiem z ananasa.
- Do gotowego sosu dodałam łososia i przełożyłam całość do miseczki. Rybę po hawajsku można podawać na ciepło i na zimno.
Tofu po grecku
Składniki:
- dwa opakowania wędzonego tofu,
- 250 g przecieru pomidorowego,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- pół selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
- pół łyżeczki chili,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- olej do smażenia.
Jak przygotować tofu po grecku?
- Marchewkę, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach tarki.
- Na dużej patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodałam starte warzywa, koncentrat, cukier, sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Całość dusiłam 10 minut.
- Na mniejszej patelni usmażyłam na złoto tofu.
- W misce ułożyłam warstwami sos warzywny i rybę. Chłodziłam w lodówce przez kilka godzin.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?