Tradycyjna ryba po grecku ma dużą konkurencję. Ryba po cygańsku albo po hawajsku to niebo w gębie. Są jeszcze łatwiejsze do zrobienia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tradycyjna ryba po grecku doczekała się kilku wariacji
Tradycyjna ryba po grecku doczekała się kilku wariacji Getty images/zdjęcie ilustracyjne
W wielu polskich domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby po grecku. To efektowne i bardzo smaczne danie, które dość łatwo przyrządzić i trudno zepsuć. Przez lata doczekało się także kilku popularnych wariacji, jak np. ryba po cygańsku, ryba po hawajsku czy tofu po grecku. Wyjaśniamy, czym się różnią i jak przygotować wszystkie wersje.

W skrócie

Ryba po grecku to potrawa, o której prawdopodobnie nie słyszał żaden Grek, a przynajmniej nie widział jej w swoim domu. Jest za to popularnym, polskim daniem, przygotowywanym głównie na święta. Jej bazę stanowi oczywiście ryba (najczęściej jest to dorsz lub mintaj) oraz podduszone i typowo polskie warzywa: marchewka, seler, pietruszka, cebula.

Jeśli nie ryba po grecku, to co?

Jak się okazuje ryba po grecku ma też sporą konkurencję w postaci ryby po hawajsku, czy ryby po cygańsku (w niektórych wersjach ten przepis jest nazywany rybą po japońsku albo zbójnicku). Zasada jest ta sama: rybę przekładamy podduszonym warzywnym (lub warzywno-owocowym) sosem. Jak można się domyśleć, o dwóch pozostałych wariacjach także nie słyszano ani na Hawajach, ani w Japonii. To oczywiście bardzo luźne nawiązanie do tego, jak Polacy wyobrażają sobie egzotyczne potrawy. Najważniejsze, że są smaczne i cieszą się dużym powodzeniem na świątecznym stole. Na dokładkę podajemy także przepis na wegetariańską wersję potrawy, w której zamiast ryby pojawia się tofu.

Ryba po cygańsku

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby (np. dorsz lub mintaj),
  • jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • kilka konserwowych papryk,
  • kilka konserwowych ogórków,
  • kilkanaście marynowanych pieczarek,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • olej do smażenia ryby,
  • słodka, mielona papryka,
  • liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować rybę po cygańsku?

  1. Z jajka, mąki i mleka przygotowałam ciasto na panierkę do ryby.
  2. Rybę pokroiłam na małe kawałki, obtoczyłam w cieście i usmażyłam.
  3. Usmażoną rybę odłożyłam na papierowy ręcznik.
  4. Na patelni przygotowałam słodko-kwaśny sos: podsmażyłam pokrojoną cebulę, dodałam papryke, pieczarki, ogórki, koncentrat i cukier, a potem doprawiłam do smaku. Sos rozcieńczyłam szklanką wody. Dusiłam pięć minut.
  5. Na szklanego naczynia wyłożyłam część sosu, na nim rybę i tak na zmianę, aż powstały warstwy. Na samej górze powinien znaleźć się sos, który można udekorować zieleniną.

Ryba po hawajsku

Składniki:

  • 500 g łososia (może być też dorsz lub pstrąg łososiowy),
  • marynowana papryka,
  • kilka plastrów ananasa z puszki,
  • 2 cebule,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • dwie łyżki cukru,
  • szczypta chili,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować rybę po hawajsku?

  1. Surowego łososia pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na patelni, po czym odstawiłam.
  2. Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, dodałam pokrojonego ananasa, paprykę, koncentrat, cukier i chili. Sos powinien być słodko-pikantny. Rozcieńczyłam go sokiem z ananasa.
  3. Do gotowego sosu dodałam łososia i przełożyłam całość do miseczki. Rybę po hawajsku można podawać na ciepło i na zimno.

Tofu po grecku

Składniki:

  • dwa opakowania wędzonego tofu,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować tofu po grecku?

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach tarki.
  2. Na dużej patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodałam starte warzywa, koncentrat, cukier, sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Całość dusiłam 10 minut.
  3. Na mniejszej patelni usmażyłam na złoto tofu.
  4. W misce ułożyłam warstwami sos warzywny i rybę. Chłodziłam w lodówce przez kilka godzin.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera