W skrócie
Śliwki – zastosowanie w kuchni
Sezon śliwkowy trwa aż do października. W tym czasie można przygotowywać domową nutellę ze śliwek i chutney śliwkowy. Dzięki temu, że śliwki mają słodko-kwaśny smak często sprawdzają się w wytrawnych daniach. Śliwki w boczku są wyśmienitą przystawką na eleganckich przyjęciach. Na domowy deser polecamy także:
- ciasto Pijana Śliwka,
- knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego,
- tartę ze śliwkami,
- ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o składnikach
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Aby ciasto ze śliwkami na oleju nie było zakalcem, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu składniki ciasta nie będą miały szoku temperaturowego, gdy ciasto zostanie wstawione do nagrzanego piekarnika. Warto też zapamiętać, że połówki śliwek powinny być układane skórką do dołu. W ten sposób sok nie będzie ściekał bezpośrednio do ciasta.
Składniki:
- 4 jajka,
- 160 g cukru białego,
- 190 g mąki pszennej,
- 6 g proszku do pieczenia,
- 30 g oleju,
- 20 g wody,
- 10 g octu jabłkowego,
- 300 - 400 g śliwek przekrojonych na pół i bez pestek.