Spis treści
Masz ochotę na sernik? Proponuję niezawodny przepis na sernik królewski. Składa się on z masy serowej doprawionej jedynie wanilią oraz kruchego, kakaowego ciasta. To sernik, które zawsze się udaje i nie opada. Proponuję doprawić masę serową jedynie wanilią, ale równie pysznie będzie smakować z odrobiną skórki cytryny, czy zapachem pomarańczowym. Zachęcamy także do spróbowania przepisu na sernik przekładany kruchym ciastem siostry Anastazji.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienity sernik królewski.
Sernik królewski — przepis
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina i 15 minut.
Porcja na dużą blaszkę 23 × 36 cm.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej.
Ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić sernik królewski?
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Dodaj żółtka, kakao, cukier i proszek dopieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3 i schowaj obie części do zamrażarki, owinięte w folię spożywczą.
- Ser razem z masłem przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli lubisz gładkie serniki, możesz tę czynność wykonać dwukrotnie.
- W dużej misce ubij pianę z białek
- Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią na jasną masę.
- Wsyp mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta.
- Wyłóż na nie masę serową, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Zobacz także: Oszukany sernik, czyli wyjątkowo lekkie ciasto styropian. Przepis na ciasto z brzoskwiniami. Pyszna masa bez grama sera
Sernik znany na całym świecie
Sernik to znane na całym świecie ciasto, które ma wiele odmian, smaków i sposobów przygotowania.
Tradycyjnie sernik przygotowuje się z białego sera. Najlepiej wybrać półtłusty twaróg i zmielić go samodzielnie za pomocą maszynki do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Zobacz, jak zrobić twaróg na sernik.
Popularne przepisy na sernik:
- sernik bez spodu,
- sernik na kruchym cieście,
- sernik wiedeński,
- sernik na zimno.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Maszynki do mielenia w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?