W skrócie:
Masz ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie chcesz się przy nim napracować? Zrób przepyszny jabłecznik sypany, który zawsze się udaje. To najprostsze ciasto z jabłkami, jakie znam, a w dodatku jedno z najsmaczniejszych. Żeby je zrobić, nie musisz nawet zagniatać ani miksować ciasta! Wystarczy przygotować mieszankę z mąki, kaszy manny i cukru, a potem wysypać ją na blachę i przełożyć startymi jabłkami. Prościej już się nie da. Trudno uwierzyć, że tak przygotowane ciasto może być tak smaczne, ale o tym musisz się już przekonać samodzielnie.
Jabłecznik sypany – przepis na najprostsze ciasto z jabłkami
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 55 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek,
1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka cukru,
100 g masła,
2 łyżeczki cynamonu.
Jak zrobić najprostszy jabłecznik sypany?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce dokładnie wymieszaj mąkę, kaszę mannę i cukier. Podziel mieszankę na trzy w miarę równe części.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią pierwszą część mieszanki.
Na grubych oczkach tarki zetrzyj obrane jabłka. Wyłóż je na mieszankę z mąki, kaszy i cukru. Posyp jabłka łyżeczką cynamonu.
Na jabłka wyłóż drugą część mieszanki i posyp drugą łyżeczką cynamonu.
Na wierzchu ułóż starte masło. Powinno pokryć całą powierzchnię ciasta.
Piecz ciasto przez ok. 55 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
