W skrócie:
Sernik czy brownie? Nie możesz się zdecydować? Nie musisz – zrób pyszne sernikobrownie i ciesz się dwoma ciastami naraz. Zwłaszcza że w duecie smakują dwa razy lepiej. Przygotowanie sernikobrownie jest banalnie proste i zajmie ci nie więcej niż piętnaście minut. Obie masy są bardzo łatwe do przygotowania, tak samo jak ich połączenie. Po prostu wylewasz jedną masę na drugą i niedbale, nie za mocno mieszasz. Potem wystarczy już tylko upiec ciasto i poczekać aż przestygnie. Spróbuj wytrzymać chociaż trochę – przestudzone ciasto łatwiej się kroi.
Sernikobrownie – przepis na szybkie ciasto
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 45 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na masę serową:
400 g serka śmietankowego (kanapkowego),
3 jajka,
50 g budyniu waniliowego,
1/4 szklanki cukru.
Na masę brownie:
90 g mąki pszennej,
200 g gorzkiej czekolady,
3 jajka,
¼ kostki masła,
pół szklanki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić najprostsze sernikobrownie?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
W rondelku podgrzej masło i gorzką czekoladę, wymieszaj. Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego przestudzenia.
W misce umieść serek śmietankowy, dodaj jajka, budyń, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i jeszcze raz wymieszaj masę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej najpierw masę czekoladową, a na nią wyłóż masę serową. Lekko przemieszaj.
Piecz sernikobrownie przez 45 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
