Kapusta pekińska na słodko-kwaśno. Pomysłowa surówka do obiadu, którą zrobisz w kilka chwil. Łatwe przygotowanie, pyszny smak

Karolina Głogowska
Surówka z kapusty pekińskiej na słodko-kwaśno to pomysłowy dodatek do obiadu
Surówka z kapusty pekińskiej na słodko-kwaśno to pomysłowy dodatek do obiadu 123rf/JuliaMikhaylova/zdjęcie ilustracyjne
Kapusta pekińska słodko-kwaśna to propozycja pysznej, chrupiącej i pełnej witamin surówki, którą możesz podać do obiadu. Jej przygotowanie zajmie ci kilka chwil, a efekt zachwyci smakiem całą rodzinę. Kapusta pekińska na słodko-kwaśno doskonale pasuje do dań mięsnych, nie tylko kuchni azjatyckiej, ale i polskiej.

W skrócie:

Szukasz przepisu na pomysłową surówkę? Polecam ci kapustę pekińską na słodko-kwaśno. Kapusta pekińska to jedno najpopularniejszych i ulubionych warzyw Polaków. Można z niego przygotować wiele różnych i smacznych surówek. Kapusta pekińska na słodko-kwaśno to jedna z nich. Ma ciekawy smak, przypominający przystawki z azjatyckich barów, a to za sprawą takich dodatków jak: sos sojowy, olej sezamowy czy imbir. Taka egzotyczna surówka z kapusty będzie świetnie pasowała do wieprzowiny po tajsku czy kurczaka słodko-kwaśnego, ale nie tylko. Pasuje także do tradycyjnych, polskich dań mięsnych: żeberek, kotletów czy pieczeni.

Kapusta pekińska słodko-kwaśna – przepis na przystawkę z kapusty

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,

  • czerwona papryka,

  • marchewka,

  • 3 cm korzenia imbiru,

  • łyżka sosu sojowego,

  • 2 łyżki octu,

  • łyżka oleju sezamowego.

Jak zrobić kapustę pekińską na słodko-kwaśno?

  1. W miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, ocet i cukier.

  2. Obierz imbir i zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub drobno posiekaj. Dodaj do sosu i wymieszaj.

  3. Kapustę umyj i poszatkuj. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne, pokrój ją na małe paseczki. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z kapustą.

  4. Kapustę i paprykę zalej słodko-kwaśnym sosem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby składniki się przegryzły.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!




Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni