W skrócie:
Szukasz przepisu na pomysłową surówkę? Polecam ci kapustę pekińską na słodko-kwaśno. Kapusta pekińska to jedno najpopularniejszych i ulubionych warzyw Polaków. Można z niego przygotować wiele różnych i smacznych surówek. Kapusta pekińska na słodko-kwaśno to jedna z nich. Ma ciekawy smak, przypominający przystawki z azjatyckich barów, a to za sprawą takich dodatków jak: sos sojowy, olej sezamowy czy imbir. Taka egzotyczna surówka z kapusty będzie świetnie pasowała do wieprzowiny po tajsku czy kurczaka słodko-kwaśnego, ale nie tylko. Pasuje także do tradycyjnych, polskich dań mięsnych: żeberek, kotletów czy pieczeni.
Kapusta pekińska słodko-kwaśna – przepis na przystawkę z kapusty
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
pół główki kapusty pekińskiej,
czerwona papryka,
marchewka,
3 cm korzenia imbiru,
łyżka sosu sojowego,
2 łyżki octu,
łyżka oleju sezamowego.
Jak zrobić kapustę pekińską na słodko-kwaśno?
W miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, ocet i cukier.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub drobno posiekaj. Dodaj do sosu i wymieszaj.
Kapustę umyj i poszatkuj. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne, pokrój ją na małe paseczki. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
Kapustę i paprykę zalej słodko-kwaśnym sosem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby składniki się przegryzły.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
