Nowy rekord ostrości papryczki chilli
Pepper X jest trzy razy ostrzejsza od dotychczasowej rekordzistki – Carolina Reaper (Żniwiarz z Karoliny – red.). Ed Currie, który ją wyhodował, tak opisał swoje doznania po zjedzeniu całej papryczki:
– Natychmiast pojawia się intensywne pieczenie. Potem pojawia się w głowie uczucie: „O nie! Co się dzieje?”. A potem twoje ciało po prostu zaczyna reagować. Przechodzi to przez ramiona, do klatki piersiowej. Nie powoduje prawdziwego pieczenia w gardle jak w przypadku Reapera, ale pojawia się ono później, gdy już odczuwasz ból.
Przy Pepper X jalapeño to „bułka z masłem”
Aby zmierzyć intensywność Pepper X, urzędnicy Guinnessa skorzystali ze skali Scoville’a, która bazuje na stężeniu kapsaicyny, związku chemicznego odpowiadającego za ostrość papryczki. Zgodnie z pomiarami nowa rekordzistka ma średnio 2,693 mln jednostek ostrości Scoville’a (SHU). Dla porównania powszechnie znana papryczka jalapeño ma od 2000 do 8000 SHU.
Poprzednia rekordzistka – Carolina Reaper, również wyhodowana przez Eda Curriego – ma średnio 1,64 mln SHU, jednak jak podkreśla twórca obu odmian skala Scoville’a „jest logarytmiczna, więc (Pepper X) jest mniej więcej trzy razy ostrzejsza niż Reaper”.
Currie, który jest założyciele PuckerButt Pepper Company w Południowej Karolinie, przekazał, że wyhodował Pepper X już dziesięć lat temu, ale zdecydował się ją pokazać dopiero teraz, ponieważ czekał, aż komuś uda się pobić jego dotychczasowy rekord ustanowiony przez Carolina Reaper.
Źródło: NPR
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Debata Harris-Trump. Kto wygrał przedwyborcze starcie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?