Delikatne pierogi z wiśniami i śmietanką, czyli najlepsze danie na lato. Poznaj sprawdzony przepis na łatwy do przygotowania obiad na słodko

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne pierogi z wiśniami i słodką, waniliową śmietanką. Zobacz, jak przygotować taki wyśmienity obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne pierogi z wiśniami i słodką, waniliową śmietanką. Zobacz, jak przygotować taki wyśmienity obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pierogi z wiśniami i śmietanką to najlepszy obiad na słodko. Smakują wyśmienicie, są delikatne i przyjemnie soczyste. Polecam sprawdzony przepis na ten przysmak, który jest w mojej rodzinie od lat. Wspólnie z moją mamą zawsze przygotowujemy naprawdę dużą porcję, by móc nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Są tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Sprawdź i wypróbuj przepis na pierogi z owocami na lato.

W skrócie:

Letni obiad na słodko – pierogi z owocami

Latem warto przygotować pierogi z owocami. To pyszne danie, które dla wielu z pewnością kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Proponuję przepis na pierogi z wiśniami i śmietanką. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zajmuje nieco czasu. Zapewniam jednak, że mają wyśmienity smak, który z pewnością wynagrodzi nam wszystkie trudy. Ciasto jest delikatne, a połączenie kwaskowatych wiśni z waniliową, słodką śmietanką smakuje obłędnie. Z podanej ilości składników zrobiłam niemal sto pierogów. Jeśli obawiasz się, że to dla ciebie nieco za dużo, to zrób danie z połowy porcji lub po prostu część ugotowanych pierogów możesz zamrozić.

Przepis na pierogi z wiśniami i śmietanką

czas przygotowania: ok. 1 godzina
duża porcja
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej,
  • ok. 400 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • ok. 3 l wody do gotowania,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • ok. 1,5 kg wydrylowanych wiśni,
  • ok. 5 łyżek cukru,

do podania:

  • 400 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Jak zrobić pierogi z wiśniami i śmietanką?

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj jajko, olej oraz ciepłą wodę.
  2. Zagnieć ciasto na pierogi, powinno być luźne i miękkie.
  3. Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. 15 minut.
  4. Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania, dodaj płaską łyżkę soli.
  5. Porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, na grubość ok. 3-5 mm i wycinaj krążki za pomocą foremki lub szklanki.
  6. Na każdy krążek nasyp pół łyżeczki cukru i połóż dwie wiśnie. Zlep brzegi pieroga.
  7. Przygotuj tak wszystkie pierogi.
  8. Gdy woda się zagotuje, wrzuć kilka pierogów, delikatnie zamieszaj i poczekaj, aż wypłyną. Gotuj je ok. 3 minuty na małym ogniu, a następnie wyjmij łyżką cedzakową do innego naczynia. Ugotuj tak wszystkie pierogi.
  9. Śmietankę wymieszaj z cukrem i wanilią.
  10. Podawaj pierogi na ciepło z waniliową śmietanką. Smacznego!
Pyszne pierogi z wiśniami i słodką, waniliową śmietanką. Zobacz, jak przygotować taki wyśmienity obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne pierogi z wiśniami i śmietanką, czyli najlepsze da...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni