Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
294 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Wilgotny i pyszny. Najprostszy tort makowy na świecie. Z gotowej masy i bakalii
Tort makowy z tego przepisu robi się tak łatwo i szybko, że można go przygotować na ostatnią chwilę przed wigilią. Wystarczy połączyć ze sobą gotową masę...
Delikatne ciasto i niebiańskie nadzienie! Zaskocz rodzinę pierogami sernikowymi
Delikatne ciasto oraz gładka masa sernikowa z rodzynkami sprawiają, że pierogi mogą śmiało powalczyć o miano deseru. Są doskonałą propozycją na kolację lub...
Świąteczna beza Pavlova zachwyci gości w te święta. Ta bez zawsze się udaje!
Kilka białek, łatwy do zrobienia krem i szybka konfitura to trzy elementy, które wystarczą do zrobienia naprawdę zjawiskowej bezy Pavlowej na święta. Wbrew...
Gwiazda makowa z ciasta drożdżowego. Ozdoba świątecznego stołu, którą zjesz z ochotą
Makowa gwiazda z ciasta drożdżowego prezentuje się zjawiskowo i niewątpliwie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Wygląda na czasochłonną i skomplikowaną w...
Grzanki z patelni - poprawiające dzień. Rozpływające się jajko to niebo w gębie!
W ponury dzień nie ma nic lepszego niż ciepłe grzanki z rozpływającym się jajkiem, roztopionym serem i odrobiną domowego sosu spicy mayo. Wystarczy kilka...
Najprostsze ciasteczka piernikowe do zrobienia w 10 minut. Dzieci będą zachwycone!
Ciasteczka piernikowe z tego przepisu robi się tak łatwo i szybko, że możesz zaangażować do pracy dzieci. Na pewno będą miały sporo zabawy przy wyrabianiu...
Smakują lepiej niż mac and cheese. Kluseczki zapiekane z serem i cebulką
Käsespätzle, czyli kluseczki zapiekane z serem, to szybkie i sycące danie, które potrafi przygotować każdy, nawet jeśli nie jest mistrzem gotowania. Ciasto...
Pożywna zupa "biała lazania". Obiad dla rodziny zrobisz tylko w 10 minut
W zimowe popołudnie nie ma nic lepszego niż miseczka ciepłej, pożywnej zupy. Jeszcze lepiej, jeśli można ja przygotować w kilka minut. Do takich dań należy...
Co zamiast ryby po grecku? Sprawdź przepisy na rybę po cygańsku albo hawajsku
W wielu polskich domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby po grecku. To efektowne i bardzo smaczne danie, które dość łatwo przyrządzić i trudno...
Grudniowa pomidorowa. Zimowa wersja popularnej zupy wystarczy za cały obiad
Pomidorową, czy to z ryżem, czy z makaronem, znają wszyscy. Nawet jeśli kochamy tę zupę, to dobrze wiemy, że raczej nie można się nią najeść. To dobry pomysł na...