Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
295 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Grudniowa pomidorowa. Zimowa wersja popularnej zupy wystarczy za cały obiad
Pomidorową, czy to z ryżem, czy z makaronem, znają wszyscy. Nawet jeśli kochamy tę zupę, to dobrze wiemy, że raczej nie można się nią najeść. To dobry pomysł na...
Czy można mrozić krokiety? Tak, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić
Krokiety to jedna z ulubionych potraw Polaków. Świetnie pasują do wigilijnego barszczu, ale można je także podać jako osobne danie. Wiele osób zastanawia się,...
Keto sernik z ajerkoniakiem. W święta możesz go jeść bez wyrzutów sumienia
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika. Na szczęście nie musimy tego robić, nawet jeśli jesteśmy na diecie, również ketogenicznej. W tym przepisie na pyszny,...
Polski przysmak uznany za najgorszy mięsny produkt świata! Niektórzy będą oburzeni
Polski salceson to najgorszy produkt mięsny na świecie. Tak przynajmniej wynika z nowego rankingu opublikowanego przez Taste Atlas, internetowy przewodnik...
Świąteczna sangria z zimowymi owocami. Zachwyca kolorem, aromatem owoców i przypraw
Wino, lód i pomarańcze to baza popularnego w Hiszpanii napoju alkoholowego, jakim jest sangria. Efekt jest tak orzeźwiający i aromatycznie owocowy, że aż żal...
Wilgotny makowiec z jabłkami. Z tego przepisu zawsze wychodzi pyszny
Pieczenie makowca nie musi wiązać się z wielogodzinnym namaczaniem i ucieraniem maku. To ciasto, choć wygląda niezwykle efektownie, jest banalne w wykonaniu....
Pączek i naleśnik w jednym. Puszyste, świąteczne placuszki zrobisz w mig
Duńskie placuszki z jabłkami lub dżemem przypominają polskie pączki. Ciasto robi się w mig i smaży na patelni. Placuszki pęcznieją, stają się puchate, więc...
Piernikowy muffin i płynna czekośliwka w środku. Najlepsze do kawy
W grudniu, a nawet pod koniec listopada każda okazja jest dobra do tego, by wprawić się w świąteczny nastrój. Może nią być nawet poranna albo popołudniowa kawa,...
Choinka, którą je się oczami. Puszyste, maślane bułeczki zrobisz raz dwa
Drożdżowe bułeczki z tego przepisu robi się bardzo szybko. Są maślane, puszyste i mięciutkie, idealne do maczania w roztopionym, kremowym serze camembert. Żeby...
Obiad, który zachwyci rodzinę. Łosoś w cieście francuskim jest łatwy do zrobienia
Rybna wersja popularnego dania z kuchni brytyjskiej. Łosoś w cieście francuskim, podany z sosem musztardowo-koperkowym, wygląda bardzo wykwintnie, ale jest dość...