Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
295 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Najlepsze ciasta i desery z makiem w roli głównej. Nie tylko makowiec i kutia
Świąteczna kutia czy makowiec to tradycyjne słodkości, które pojawiają się na wigilijnym stole. Nie bez przyczyny, bo mak ma w polskiej tradycji wymiar...
W wielu domach zamiast kompotu z suszu. Regionalny przysmak na Wigillię
W wielu domach do dziś istnieje tradycja picia wigilijnego kisielu żurawinowego zamiast kompotu z suszonych owoców. Jest gęsty, przepełniony aromatem goździków...
Śledzie pod pierzynką. Warstwowa sałatka na święta podbije żołądek i oczy!
Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, to efektowna sałatka, składająca się z kilku warstw. Można do niej przygotować prosty i smaczny sos na bazie majonezu....
Świąteczna szynka z goździkami. Mięso tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Naszpikowana goździkami, marynowana w winnej zalewie szynka, to jeden z klasycznych przepisów na świąteczną pieczeń. Długo pieczone mięso jest delikatne i...
Najlepsze wigilijne smaki z różnych regionów Polski. Znasz te świąteczne potrawy?
Polska wigilia to nie tylko barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą i grzybami. W niektórych regionach kraju dawniej królowały potrawy, o których wielu z nas...
Świąteczny stroik do jedzenia. Zaskocz rodzinę widowiskową i pyszną przekąską
Świąteczny wieniec z przekąsek to ciekawy sposób podania dobrze znanych i lubianych koreczków. Przygotowujemy je z ulubionych przekąsek, takich jak salami, ser,...
Pyszna przystawka na wigilijny stół. Możesz podać ją zamiast tradycyjnych śledzi
Dobrej jakości surowy łosoś i kilka prostych składników, które podkreślą smak ryby. To prosty i łatwy w wykonaniu przepis na pyszną oraz elegancką przystawkę....
Tradycyjny tort makowy, wilgotny tort orzechowy. Poznaj najlepsze przepisy na święta
Tradycyjny tort makowy przekładamy delikatnym kawowym kremem. Sekretem najlepszego tortu orzechowego jest dobrze nasączony biszkopt. Z kolei tort Sachera...
Bożonarodzeniowa strucla z marcepanem i bakaliami. Ciasto zachwyca smakiem
Stollen to najeżona bakaliami, bożonarodzeniowa strucla. Pochodzi z Drezna i bywa czasem nazywane chlebkiem drożdżowym. To słodkie, ciężkie, ale wbrew pozorom...
Najlepsze pieczenie na świąteczny obiad. Wystarczy wcześniej zamarynować i upiec
Świąteczna pieczeń to potrawa, którą podajemy w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj na naszych stołach króluje pieczony schab lub...