Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
177 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Mięsne smaki PRL-u. Jak zrobić domową kiełbasę w słoiku? Przepis na kiełbasiankę
Kiełbasa w słoiku to smak dzieciństwa i młodości moich rodziców. Na samo wspomnienie o niej rozpromieniają się i opowiadają, jak się ją przygotowywało, a...
Masa krówkowa z daktyli. Przepis na zdrowy krem do ciasta i nie tylko
Jak połączyć miłość do słodyczy i troskę o zdrowie? Daktylami! Te słodkie owoce są znakomitym zamiennikiem słodzików i z powodzeniem możesz ich użyć i w...
Sałatka z makaronem orzo na imprezę i szybki obiad gotowa w 30 minut
Prosta i szybka sałatka z makaronem orzo smakuje latem i jest idealną propozycją na spotkanie ze znajomymi albo lekki obiad w ciemne, jesienni dni. Sycące orzo,...
Szybka margherita na cieście francuskim. Zrobisz ją w 30 minut
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Pizza margherita na cieście francuskim jest jednym z nich. Kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, ale niekoniecznie...
Fit zamiennik makaronu. Będziesz się zajadać i nie przytyjesz!
Jesień to idealny czas na przepisy z dynią. Chętnie robimy z niej zupy, dodajemy do ciast czy pijemy pumpkin spice latte. Mniej popularna dynia makaronowa może...
Sałatka z buraków. Prosty i smaczny dodatek do obiadu
Co dodać do obiadu, żeby było smacznie i zdrowo? Buraki! Prosta sałatka z buraków pieczonych lub gotowanych do doskonały dodatek do drugiego dania, ale też do...
Ziemniaki z colą w słoiku? Przepis na frytki lepsze niż z fast foodów
Ziemniak to obok cebuli jedno z ukochanych warzyw w Polsce. Jemy je i lubimy pod każdą postacią. Frytki to jedna z nich. Jak je zrobić, żeby smakowały jak w...