Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
141 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Sekret chrupiących kotletów schabowych. Ten sposób na panierkę to strzał w dziesiątkę
Chrupiąca, złocista panierka i soczyste wnętrze – tak powinien smakować perfekcyjny schabowy. Ten przepis sprawi, że klasyczne kotlety zyskają wyjątkowy...
Ciasto siostry Anastazji „Wszystkiego najlepszego” to przepis na każdą okazję
Jeżeli szukasz ciasta, które zrobi wrażenie i pasuje do wyjątkowych chwil, to ciasto „wszystkiego najlepszego” siostry Anastazji to doskonały wybór. Kakaowy...
Zrób „bałagan” na Dzień Ojca! Najlepsze przepisy dla taty
Zastanawiasz się, co przygotować tacie na Dzień Ojca? Obiad, deser, a może domowe ciasto to zawsze dobry pomysł! Ulubione danie zrobione własnoręcznie będzie...
Chrupiąco, kolorowo, sezonowo: czas na siekane sałatki!
Zapomnij o nudnych sałatach i postaw na coś naprawdę chrupiącego. Sałatki siekane to letni sposób na kolor w misce, szybki lunch i zero marnowania jedzenia....
Grecka finezja na talerzu: sałatka makaronowa z kritharaki, szparagami i fetą
Lekka, kremowa, pełna tekstur i cytrynowej świeżości – ta grecka sałatka makaronowa z kritharaki, szparagami i fetą to idealna propozycja na ciepłe dni....
Sekrety idealnych młodych ziemniaków. Koniec z rozlazłą papką!
Młode ziemniaki to kulinarny symbol lata – delikatne, kremowe i pachnące, pyszne z koperkiem oraz masłem. Ale jeśli po ugotowaniu robią się zbyt miękkie i...
Kalafior w wersji kiszonej? Hit na cały rok! Kolorowy, zdrowy i niezwykle pyszny
Nie tylko ogórki i kapusta mogą być kiszone! Kalafior w tej wersji też świetnie smakuje. Jest chrupiący, aromatyczny i trwały, możesz go jeść przez cały rok....
GIS ostrzega: uważaj na te szklanki! Mogą być niebezpieczne dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie o wycofaniu z sieci popularnych sklepów szklanek. Powodem jest migracja ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek,...
Masz truskawki? Tego absolutnie z nimi nie rób! Kulinarny grzech sezonu
Są słodkie, pachną latem i kuszą już od pierwszych dni czerwca. Ale nawet najlepsze truskawki można… zepsuć – źle przechowując, źle myjąc albo psując ich smak...
IKEA wycofuje kolejny produkt kuchenny. Sprawdź, czy go masz w domu
IKEA opublikowała komunikat o wycofaniu ze sprzedaży produktu kuchennego z serii 365+. Powodem decyzji jest „ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu...