Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
28 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Przystawka, której nikt się nie oprze. Jajka faszerowane makrelą to smak dzieciństwa
Jajka faszerowane makrelą to prosta i pyszna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale też podczas innych okazji. Pasta z wędzonej...
Prosta metoda na usunięcie mikroplastiku z wody. To proponują naukowcy
Nano- i mikroplastik można znaleźć wszędzie – w wodzie, glebie, powietrzu, a nawet w ludzkim łożysku. Chińscy naukowcy sprawdzili, czy gotowanie wody może pomóc...
9 ciast na rodzinne spotkanie. Wypróbuj sprawdzone przepisy na zachwycające desery
Rodzinne spotkania i święta lubimy osłodzić sobie ciastem. Ale jakie ciasto zrobić, żeby oczarować swoich bliskich? Wybraliśmy dla ciebie 9 najlepszych ciast,...
Rosół kolagenowy. Zupa mocy na zdrowe stawy i piękne włosy
Rosół kolagenowy to bulion z kości, który od pewnego czasu jest bardzo popularny. Choć znany jest od wielu pokoleń, to coraz więcej osób gotuje tę zupę mocy –...
Nie wyrzucaj pestek z cytryny! To prawdziwa skarbnica zdrowia
Cytryna dodawana do wody czy herbaty – wciskana lub w plastrach – zazwyczaj później ląduje w koszu na odpadki. Pestki oddzielamy, odrzucamy bądź zostawiamy na...
Niskokaloryczny deser z PRL-u ma zbawiennie działanie na jelita. Zrobisz go sam
Kisiel domowy to deser, który kojarzy się z dzieciństwem i wieloma słodkimi chwilami. Oprócz słodkiego smaku z nutą kwasowości i jedynej w swoim rodzaju żelowej...
7 powodów, dla których pieczenie jest dobre dla twojego zdrowia psychicznego
Jak się odstresować i poprawić sobie nastrój? Pieczeniem! Pieczenie nie tylko napełni brzuch smakołykami, ale też ukoi nerwy, uspokoi i zwiększy satysfakcję z...
Jedzenie na cmentarzach. Regionalne (i nie tylko) przysmaki na Wszystkich Świętych
Wszystkich Świętych kojarzy się nam głównie ze zniczami i chryzantemami. W niektórych regionach Polski można spotkać też stoiska, na których sprzedawane jest…...
Mięsne smaki PRL-u. Jak zrobić domową kiełbasę w słoiku? Przepis na kiełbasiankę
Kiełbasa w słoiku to smak dzieciństwa i młodości moich rodziców. Na samo wspomnienie o niej rozpromieniają się i opowiadają, jak się ją przygotowywało, a...
Masa krówkowa z daktyli. Przepis na zdrowy krem do ciasta i nie tylko
Jak połączyć miłość do słodyczy i troskę o zdrowie? Daktylami! Te słodkie owoce są znakomitym zamiennikiem słodzików i z powodzeniem możesz ich użyć i w...