Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
141 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Kwiatowa uczta czy kulinarna pomyłka? Zgadnij, co można zjeść, a czego lepiej nie!
Są nie tylko piękne, ale też... pyszne! Kwiaty od wieków goszczą w kuchniach świata – w sałatkach, syropach, deserach i nalewkach. Ale nie wszystkie są jadalne!...
Miękki, aromatyczny, warstwowy – tak smakuje Gargamel od siostry Anastazji
Gargamel siostry Anastazji to nie jest zwykłe ciasto. Smak tego bajkowego wypieku dojrzewa przez noc i zachwyca od pierwszego kęsa. Piernikowe ciasto łączy się...
Zamiast do wazonu – do garnka! Wypróbuj przepis na konfiturę z płatków piwonii
Zapomnij na chwilę o różach – piwonie też potrafią oczarować. Nie tylko w ogrodzie, ale też w… kuchni. Ich płatki kryją zapach lata, który możesz zamknąć w...
Jajecznica po chłopsku dziadka Karola. Prosty przepis na energię na cały dzień
Jajecznica po chłopsku to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest treściwa, sycąca i kremowa – idealna na pożywny pierwszy posiłek. Wszystko to dzięki...
Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym. Delikatne, słodkie i pachnące
Chrupiące, złociste i pachnące jak lato – kwiaty akacji w cieście naleśnikowym to wyjątkowy sezonowy przysmak. Delikatne płatki otulone puszystym ciastem...
Ogórki małosolne ze słodkim twistem? Ewa Wachowicz mówi TAK! Przepis idealny na lato
Chrupiące, pachnące latem i gotowe już po 2-3 dniach – miodowe ogórki małosolne to niebanalna wersja klasycznego przepisu, która zaskakuje smakiem. Słodycz...
Domowy szampan z kwiatów czarnego bzu. Orzeźwiający, pachnący i gotowy w kilka dni
Delikatnie musuje, pachnie latem i zachwyca naturalnym smakiem – domowy szampan z czarnego bzu to napój, który zrobisz bez drogiego sprzętu, bez drożdży i w...
Nie rozmroziłaś kurczaka? Nic nie szkodzi! Zrób z niego tarte kotlety
Zapomniałaś rozmrozić piersi kurczaka, a obiad musisz zrobić tu i teraz? Spokojnie – wcale nie musisz rezygnować z mięsa ani sięgać po gotowce. Te kotlety to...
Ten błąd popełnia niemal każdy. Ogórki małosolne tracą przez to chrupkość
Twoje ogórki małosolne wychodzą miękkie zamiast chrupiących? Winowajcą często nie jest przepis, a jeden drobny szczegół, o którym zapomina wiele osób. Zobacz,...
IKEA wycofuje przybory kuchenne. Sprawdź, czy masz je w domu
IKEA wycofuje ze swoich sklepów popularny produkt kuchenny z serii IKEA 365+. Badania wykazały, że może on uwalniać substancje chemiczne przekraczające...