Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2232 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Sprytny sposób na zjedzenie buraków. Wypróbuj sposób na pożywne kotleciki
Masz ochotę na szybki, zdrowy i smakowity obiad? Kotlety z burakiem i kaszą jaglaną to idealne rozwiązanie. Ten przepis zaskoczy cię prostotą wykonania,...
Kremowy sernik śliwkowy bez grama mąki. Sekret smaku tkwi w zmielonych orzechach
Wyborny sernik śliwkowy to przysmak, który możesz podać na co dzień i od święta. Możesz go przygotować na spotkanie przy kawie z koleżankami lub niedzielny...
Masz ochotę na kultową zapiekankę z pieczarkami? Oto przepis na smakowity hit z PRL-u
Apetyczne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem to kultowa przekąska, która jest z nami od czasów PRL-u. W latach 80. XX wieku, kiedy w...
Tradycyjne cepeliny z mięsem to regionalny rarytas. Ugotuj je jak wprawione kucharki
Pyszne cepeliny z mięsem to pożywny przepis z kuchni regionalnej. Możesz podać je na obiad, kolację lub wyjątkowe rodzinne uroczystości. Te ziemniaczane kluski...
Szukasz słodkości na tłusty czwartek? Zrób róże karnawałowe jak od babci
Świętuj karnawał i tłusty czwartek 2025 pysznymi słodkościami. Mam dla ciebie przepis na wyśmienite róże karnawałowe. To lekki i idealnie kruchy przysmak...
Ten pączek to hit karnawału! Tak zrobisz luksusowy specjał jak z Dubaju
Pączek z pistacją jest cukierniczym hitem ostatnich tygodni. Jednak można pójść krok dalej i zrobić pączka dubajskiego nawiązującego składnikami do popularnej...
Kusząca rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Zaspokoisz nią największy głód
Pożywna rolada mięsno-serowa to sycące danie idealne na rodzinny obiad, lunch lub szybką przekąskę. Przepis ma w sobie to, co najlepsze. Starty żółty ser,...
Jak zrobić idealne naleśniki na krokiety? Z tego przepisu zawsze wychodzą
Udane ciasto na krokiety powinno być elastyczne, a zarazem delikatne i cienkie. Proponuję sprawdzony przepis na najlepsze naleśniki do farszu. Ich wyjątkowa...
HIT DNIAWyborna sałatka „dopieszczony śledź”. Przepis zdradza Koło Gospodyń Wiejskich
Na imprezową przystawkę lub postną przekąskę wypróbuj sałatkę „dopieszczony śledź”. Przepis nawiązuje tradycyjnej zakąski. Aromatyczna sałatka „dopieszczony...
HIT DNIAPączki z soczystym mięsem na tłusty czwartek. Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich
Pączki chłopskie to sposób na ciasto drożdżowe nadziewane mięsem. Przepis nawiązuje do receptur z kuchni staropolskiej, w której pączki były faszerowane na...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None