Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2233 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
HIT DNIAPączki z soczystym mięsem na tłusty czwartek. Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich
Pączki chłopskie to sposób na ciasto drożdżowe nadziewane mięsem. Przepis nawiązuje do receptur z kuchni staropolskiej, w której pączki były faszerowane na...
O TYM SIĘ MÓWIJak nadziewać pączki? Poznaj 3 najpopularniejsze metody
Pączki to przysmak, któremu trudno się oprzeć w tłusty czwartek, choć można zajadać je przez cały rok. Nadziewane kremem waniliowym, konfiturą z róży lub płynną...
Koniec z mdłym kurczakiem na obiad. Z tym przepisem mięso rozpływa się w ustach
Jak usmażyć kurczaka bez tłuszczu? To bardzo proste! Poznaj przepis na filety z kurczaka w papirusie, smażone na suchej patelni. To domowa i zdrowsza wersja...
HIT DNIANie tylko na piątek zrób zapiekankę rybną siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach!
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest serwowania pożywnych przepisów na dania mięsne. Tym razem proponuję zapiekankę rybną z ziemniakami i groszkiem. Znana...
ROZMOWAKluski nie muszą być mdłe! Para smakoszy serwuje je na azjatycką modłę
Kluski to danie typowo polskie. Jednak w ostatnich latach doprawiamy je na azjatycką nutę. Słabość do pożywnych dań mącznych wzmacnia dziennikarka kulinarna...
Kiedy świętujemy tłusty czwartek? Odkryj pochodzenie i zwyczaje tej słodkiej tradycji
Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień dla prawdziwych łasuchów. W tym czasie tradycyjnie delektujemy się różnymi słodkimi przysmakami bez ograniczeń. Jest to...
Obłędnie smaczne pączki siostry Anastazji. Z tym przepisem wyjdą jak obłoczki
Tradycyjne pączki siostry Anastazji są puszyste, lekkie jak chmurka i nadziewane konfiturą z róży. Znana zakonnica nie eksperymentuje z wyszukanym nadzieniem,...
Wyborny obiad dla fanów wieprzowiny. Ten schab po cygańsku rozpływa się w ustach
Schab po cygańsku to rozgrzewające i pożywne danie z jednego garnka, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla...
Znudziły ci się ziemniaki? Weź bataty i z nich ugotuj delikatne kluski
Wytrawne kluski z batatów to posiłek, który pozwala na kulinarne eksperymenty. Delikatnie słodki smak batatów idealnie współgra z intensywnymi przyprawami,...
Restauracja dla poszukiwaczy orientalnych smaków. Poznaj menu VIWOK 58
Już 27 lutego 2025 roku smakosze kuchni orientalnej będą mogli zapoznać się z menu nowej restauracji VIWOK 58 mieszczącej się przy ulicy Żelaznej 58/62 w...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None