W skrócie
Paweł Płaczek to autor książek kucharskich i bloga Take My Cake. W najnowszej publikacji „Menu kryzysowe” podzielił się pomysłami na twórcze wykorzystanie warzyw z rosołu. Wśród nich są apetyczne i sycące kotlety warzywne. Autor przepisu deklaruje, że kotlety są delikatne w smaku i przepis można modyfikować według swoich gustów. Szczególnie pod względem zastosowanych przypraw. Bez względu na to, jaki zestaw przypraw zostanie wybrany, kucharz zachęca, aby stosować je hojnie i na nich nie oszczędzać.
Kotlety warzywne – przepis z włoszczyzną
Liczba porcji: 10 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- Ok. 650 g warzyw z rosołu – marchewka, pietruszka, seler,
- 5–6 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12–18% albo gęstego jogurtu,
- 3–4 łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- 2 duże ząbki czosnku,
- po 1 płaskiej łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i wędzonej, chili, tymianku, majeranku i lubczyku,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety warzywne?
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodajemy bułkę tartą, kwaśną śmietanę albo jogurt, mąkę pszenną, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Masę wyrabiamy. Następnie wsypujemy wszystkie przyprawy, dodatkowo doprawiamy sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.
- Całość raz jeszcze mieszamy. Formujemy niewielkie okrągłe kotlety, które delikatnie spłaszczamy.
- Smażymy z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Aby kotlety lepiej się formowały, najlepiej zwilżać dłonie zimną wodą. Dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała.
Sprawdź także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 10 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste
Przepisy na tanie posiłki
Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” zebrał przepisy na tanie posiłki, które nie nadszarpnął budżetu domowego, ale także postawił na przybliżenie sposobów na niemarnowanie żywności. W czasach PRL-u było to wyrazem gospodarności kucharki, współcześnie ruch zero waste ma także wymiar ekologiczny. Wśród przepisów według zasad kuchni antyinflacyjnej znalazły się takie specjały jak:
Ponadto Paweł Płaczek nawiązuje do dań kuchni regionalnych i potraw kojarzonych z dzieciństwa w PRL-u.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie
- Te pyszne kotlety zrobisz z taniego składnika. Zobacz tani przepis z pieczarkami
- Lubisz jagody? Zobacz prosty przepis Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami
- Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie? Najlepszy przepis z „Domowej piekarni”
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?