Wyśmienite koreczki z marynowanych pieczarek, papryki i ogórków. Idealne na imprezę, na grilla i do kanapek. To hit każdego spotkania

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Koreczki z marynowanych warzyw idealnie sprawdzą się na imprezę
Koreczki z marynowanych warzyw idealnie sprawdzą się na imprezę 123rf/mammamiapl/zdjęcie ilustracyjne
Moje koreczki są hitem każdej imprezy. Robię je z pieczarek, ogórków i papryki, które marynuję w pysznej zalewie. Latem podaję je na grillu, jesienią do kanapek, a zimą sprawdzą się jako przystawka na święta lub sylwestra. Koniecznie wypróbuj pyszne marynowane koreczki na imprezę i nie tylko.

W skrócie:

Szukasz ciekawych pomysłów na przetwory z ogórków, papryki lub pieczarek? Mam dziś dla ciebie coś wyjątkowego. Pyszne koreczki, które można zrobić latem do słoików i delektować się nimi jesienią oraz zimą. Takie koreczki możesz przygotować już teraz i za kilka dni podać je na grillu. Będą świetnie pasować jako dodatek na kanapki. Idealnie sprawdzą się na każdą imprezę, ale nie tylko. Możesz zrobić je także z myślą o świętach czy sylwestrze. Są naprawdę doskonałe na każdą okazję i bardzo pyszne. Zrobisz je bardzo łatwo. Wykorzystaj do nich ogórki, na które trwa sezon, pieczarki oraz paprykę. Polecam dodać także czosnek, który robi się łagodny w smaku pod wpływem zalewy. Dodaj także małe cebulki do marynowania, które dostaniesz w dużych supermarketach. Możesz także pominąć ten składnik, jeśli nie uda ci się go kupić. Koreczki i tak będą smakowały wyśmienicie.

Koreczki imprezowe – przepis na marynowane warzywa do słoików

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 5 małych słoików

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g małych pieczarek,

  • 500 g małych ogórków gruntowych,

  • 200 g cebulek mini,

  • 5 główek czosnku,

  • 3 czerwone papryki.

Na zalewę:

  • 3 szklanki wody,

  • 2 szklanki cukru,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1,5 szklanki octu.

Dodatkowo:

  • baldachy kopru,

  • ziarna gorczycy,

  • 5 małych słoików.

Jak zrobić koreczki do słoików?

  1. Pieczarki dokładnie umyłam, nie obierałam. Wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 5 minut. Odcedziłam i zostawiłam do przestygnięcia.

  2. Ogórki umyłam, nie obierałam, pokroiłam na grube plastry, posoliłam i odstawiłam.

  3. Paprykę umyłam i pokroiłam na kawałki.

  4. Czosnek obrałam i podzieliłam na ząbki.

  5. Składniki na zalewę umieściłam w garnku i zagotowałam. Gotowałam 5 minut, zostawiłam na 5 minut do przestudzenia.

  6. Warzywa rozmieściłam w słoikach. Nie musisz nabijać ich na wykałaczki. Do każdego słoika włożyłam kilka ziaren gorczycy oraz baldach kopru. Zalałam zalewą i zakręciłam.

  7. Słoiki umieściłam w garnku, na szmatce, zalałam do połowy wodą i gotowałam 10 minut.

  8. Następnie wyjęłam do całkowitego wystudzenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni