W skrócie:
Dzień Owsianki według kalendarza świąt nietypowych przypada 10 października. Jednak to nie jedyna okazja, aby cieszyć się smakiem pożywnych płatków owsianych bogatych w błonnik.A ten wspiera trawienie i pomaga na długo utrzymać uczucie sytości.
Przy tym owsianka nocna to ekspresowy przysmak, który rano wymaga tylko odgrzania. Karmelizacja gruszek sprawi, że owsianka będzie spełniać warunki deseru. Zazwyczaj do owsianki dodaję łyżeczkę masła orzechowego, aby była jeszcze bardziej pożywna.
Owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami – przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
50 g płatków owsianych,
1 dojrzała gruszka,
1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
100 ml mleka,
1 łyżka masła,
garść orzechów laskowych.
Jak zrobić owsiankę z karmelizowaną gruszką i orzechami?
Sposób przygotowania:
Na początku gruszkę umyj, możesz obrać ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
Następnie rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika i podsmaż na niej miód lub cukier i cynamon z masłem.
Dorzuć gruszkę i smaż do momentu, aż się lekko skarmelizują. Wystarczą 3 minuty.
Płatki owsiane wsyp do garnka i podpraż do chwili wyczucia przyjemnego zapachu. Wlej mleko i ugotuj płatki do miękkości. Zajmie to około 5 minut.
Do owsianki dodaj szczyptę soli, która będzie kontrastować ze słodkim smakiem.
Uprażone orzechy laskowe bez skórki posiekaj na drobne kawałki.
Owsiankę z karmelizowaną gruszką i posiekanymi orzechami podawaj na ciepło.
Dodatki do owsianki z gruszką i orzechami
Domową owsiankę możesz także urozmaicić dodatkiem zmielonego siemienia lnianego, babki płesznik, a nawet dodać do niej nasiona chia. W tym ostatnim przypadku warto je dodać do płatków owsianych zalanych wodą na owsiankę nocną trzymaną w lodówce. Wchłoną wodę, tworząc żelową konsystencję. Do owsianki z gruszką i orzechami lubię też dodawać korzenne przyprawy. W szczególności pasuje do nich mielony imbir, świeżo starta gałka muszkatołowa i mielony kardamon.
Taką owsiankę polecam zajadać z łyżką zimnego gęstego jogurtu greckiego. W takiej formie świetnie kontrastuje z gorącą owsianką. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
