Truskawkowa pianka lekka jak chmurka. Najlepszy deser z truskawkami na lato. Wypróbuj prosty przepis na pyszny deser z galaretką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Masz ochotę na pyszny deser z truskawkami i galaretką? Zrób wyśmienitą truskawkową piankę, która rozpływa się w ustach. Jest lekka jak chmurka i przypomina ptasie mleczko. Smakuje bajecznie i bardzo łatwo się ją robi. Podaj ją na rodzinne spotkanie przy grillu lub w ogrodzie. Wypróbuj pyszny deser z truskawkami na upały.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na lekki i szybki deser z truskawkami? Proponuję coś pysznego, przy czym się nie napracujesz, a zjesz z prawdziwą przyjemnością. Truskawkowa pianka to idealny deser na upały. Nie trzeba piec ani stać w nagrzanej kuchni. Wystarczy zmieszać i schłodzić kilka składników. Truskawkową piankę robię z galaretek, świeżych owoców i śmietanki. Całość jest lekka jak chmurka i bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko. W upalny dzień nie ma nic lepszego niż schłodzona pianka z truskawkami. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, ponieważ każdy deser z galaretką musi dobrze stężeć.

Pyszny deser z truskawkami do zrobienia w kilka chwil
Pyszny deser z truskawkami do zrobienia w kilka chwil Karolina Głogowska

Truskawkowa pianka – przepis na lekki deser z galaretką

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Porcja: forma 20 x 25 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek,

  • 2 galaretki truskawkowe,

  • 150 ml śmietanki kremówki,

  • 200 g serka homogenizowanego.

Jak zrobić truskawkową piankę z galaretką?

  1. Śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i podzieliłam na dwie części. Połowę truskawek drobno pokroiłam, a drugą połowę zblendowałam na mus.

  3. Zagotowałam 400 ml wody, zdjęłam z ognia, wsypałam obie galaretki, dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia.

  4. Do przestudzonej galaretki wlałam mus truskawkowy. Następnie dodałam serki i zmiksowałam.

  5. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do galaretek i zmiksowałam krótko do połączenia składników.

  6. Do formy włożyłam pokrojone truskawki. Zalałam masą z galaretek, delikatnie przemieszałam.

  7. Wstawiłam formę do lodówki na całą noc.

  8. Po wyjęciu truskawkową piankę pokroiłam na kwadraty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni