Smakowite krokiety z grzybami to rarytas nie tylko dla zapalonych grzybiarzy. To danie zachwyca smakiem. Idealne na sycący, jesienny obiad

Karolina Głogowska
Krokiety z grzybami to sycący i pełen smaku posiłek
Krokiety z grzybami to sycący i pełen smaku posiłek 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Sycące krokiety z grzybami to pyszny posiłek, który smakuje zwłaszcza jesienią. Krokiety są proste w wykonaniu, choć trzeba na nie poświęcić trochę czasu. Warto, bo wychodzą niesamowicie smaczne i aromatyczne. To idealny obiad dla fanów grzybów.

W skrócie:

Jesienią chętnie sięgamy po dania z grzybami leśnymi. Zwłaszcza, gdy te dary natury wyjątkowo obrodziły, tak jak w tym sezonie. Wielu grzybiarzy donosi, że w tym roku można zebrać wspaniałe i bardzo liczne okazy. Jeśli tobie jeszcze się to nie udało, koniecznie sprawdź naszą mapę grzybów i dowiedz się, gdzie najlepiej się wybrać, by przywieźć do domu wspaniałe zbiory. A gdy już wrócisz, koniecznie zrób z grzybów coś pysznego. Możesz od razu ugotować zupę lub ususzyć je np. do wigilijnego barszczu lub pierogów. Jeśli nie chcesz czekać, to wykorzystaj mój przepis na wyśmienite krokiety z grzybami. Takim obiadem nie pogardzi największy łasuch.

Krokiety z grzybami – pomysł na obiad z grzybów leśnych

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: ok. 25 krokietów

Poziom trudności: średni

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 500 g mąki,

  • 2 jajka,

  • 2 szklanki mleka,

  • szklanka wody,

  • szczypta soli,

  • łyżka oleju.

Na farsz do krokietów:

  • 500 g grzybów leśnych,

  • 2 cebule,

  • 2 łyżki masła,

  • sól, pieprz do smaku.

Do panierowania:

  • 5 łyżek bułki tartej,

  • 2 jajka.

Jak zrobić krokiety z grzybami?

  1. Grzyby dokładnie umyj i obierz, jeśli jest taka potrzeba.

  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby, cebulę, sól, pieprz i smaż ok. 10 minut. Zostaw do przestudzenia.

  4. Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki na ciasto na krokiety i zmiksuj.

  5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 30 sztuk.

  6. Na środek każdego naleśnika nałóż prostokąt farszu. Zawiń brzegi w dość ciasne krokiety.

  7. Każdego krokieta obtocz w rozmieszanych jajkach, a następnie bułce tartej. Smaż z każdej strony na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni