W skrócie:
Jesienią chętnie sięgamy po dania z grzybami leśnymi. Zwłaszcza, gdy te dary natury wyjątkowo obrodziły, tak jak w tym sezonie. Wielu grzybiarzy donosi, że w tym roku można zebrać wspaniałe i bardzo liczne okazy. Jeśli tobie jeszcze się to nie udało, koniecznie sprawdź naszą mapę grzybów i dowiedz się, gdzie najlepiej się wybrać, by przywieźć do domu wspaniałe zbiory. A gdy już wrócisz, koniecznie zrób z grzybów coś pysznego. Możesz od razu ugotować zupę lub ususzyć je np. do wigilijnego barszczu lub pierogów. Jeśli nie chcesz czekać, to wykorzystaj mój przepis na wyśmienite krokiety z grzybami. Takim obiadem nie pogardzi największy łasuch.
Krokiety z grzybami – pomysł na obiad z grzybów leśnych
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: ok. 25 krokietów
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
500 g mąki,
2 jajka,
2 szklanki mleka,
szklanka wody,
szczypta soli,
łyżka oleju.
Na farsz do krokietów:
500 g grzybów leśnych,
2 cebule,
2 łyżki masła,
sól, pieprz do smaku.
Do panierowania:
5 łyżek bułki tartej,
2 jajka.
Jak zrobić krokiety z grzybami?
Grzyby dokładnie umyj i obierz, jeśli jest taka potrzeba.
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby, cebulę, sól, pieprz i smaż ok. 10 minut. Zostaw do przestudzenia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki na ciasto na krokiety i zmiksuj.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 30 sztuk.
Na środek każdego naleśnika nałóż prostokąt farszu. Zawiń brzegi w dość ciasne krokiety.
Każdego krokieta obtocz w rozmieszanych jajkach, a następnie bułce tartej. Smaż z każdej strony na złoto.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
