Na kanapki i do makaronu. Wypróbuj przepis na łatwe pesto z rukoli. Zrobisz je w 5 minut!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Świeże liście rukoli to podstawowy składnik pesto przygotowywanymi z uprażonymi pestkami słonecznika.
Świeże liście rukoli to podstawowy składnik pesto przygotowywanymi z uprażonymi pestkami słonecznika. 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Pesto z rukoli to świetna alternatywa dla przysmaku z bazylii. Fani lekko pikantnych smaków będą zachwyceni. Do pesto można użyć oleju lnianego, aby uzyskać łagodniejszy smak. Świetnie smakuje pesto z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika. Zobaczcie przepis na proste pesto z rukoli idealne do makaronu lub jako pasta na kanapki.

W skrócie

Pesto z rukoli to ekspresowy sos do dań makaronowych. Można go także użyć jako rodzaj pasty kanapkowej lub składnik dodatku do domowych frytek. Domowe pesto z rukoli można łączyć z uprażonymi pestkami słonecznika, które zastąpią droższe orzeszki piniowe. Świetnie sprawdzają się także orzechy włoskie, migdały lub orzechy laskowe. Wypróbujcie prosty przepis na domowe pesto z rukoli do spaghetti.

Pesto z rukoli – przepis na obiad

Czas przygotowania: 5 minut,
liczba porcji: dla 2-4 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 50 g łuskanych pestek słonecznika,
  • 150 ml oleju np.: lnianego lub oliwy,
  • 5 g soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g parmezanu.

Jak zrobić pesto z rukoli?

Przygotowanie:

  1. Do małego blendera z ostrzami w kształcie litery „S” należy wsypać podprażone pestki słonecznika i obrane ząbki czosnku.
  2. Następnie do blendera należy dołożyć umytą i osuszoną rukolę i wybrany olej.
  3. Wszystkie składniki na pesto trzeba miksować do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  4. Na koniec można dodać starty parmezan lub inny ulubiony długo dojrzewający ser.
  5. Takie świeże pesto z rukoli można przełożyć do słoika.

Jak długo można przechowywać pesto z rukoli?

Pesto z rukoli można przechowywać przez 5 dni w lodówce. Z wierzchu można polać je olejem lub oliwą, aby spowolnić wysychanie. Tak zabezpieczone pesto może nadawać się do spożycia nawet do tygodnia.

Dlaczego pesto z rukoli jest gorzkie?

Aby uzyskać pyszne pesto z rukoli, warto zwrócić uwagę na używany olej lub oliwę. Zachęcamy, aby korzystać z oleju o neutralnym smaku. Pesto z rukoli będzie gorzkie, jeżeli wybierze się cierpką w smaku oliwę z oliwek. Dobrym wyborem będzie użycie oleju rzepakowego lub awokado, a także świeżego oleju lnianego o delikatnym aromacie.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy was do skorzystania z liści rukoli w tym mniej oczywistym przepisie. Nawet miłośnicy bazylii będą zachwyceni takim wyjątkowym pesto.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!