13 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 11
Ciasto będzie rosło minimum pół godziny. W tym czasie zrób kruszonkę: wymieszaj mąkę, cukier, wanilię i sol. Wlej rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką. Schowaj do lodówki.
14 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 12
Umyj śliwki. Możesz użyć nawet twardych owoców, bo w czasie pieczenia apetycznie zmiękną.
15 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 13
Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Ilość śliwek zależy od wielkości twojej formy.
16 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 14
Ja wybrałam dużą blaszkę, by ciasto nie było za wysokie. Możesz użyć nawet blaszki od piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.