9 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 7
Wlej rozpuszczone i nieco przestudzone masło.
10 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 8
Zacznij wyrabiać ciasto rękami. Jest to pracochłonne zajęcie, więc możesz pomóc sobie robotem kuchennym czy mikserem planetarnym.
11 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 9
Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż zrobi się elastyczne i będzie ładnie odchodzić od miski i rąk.
12 z 27

fot. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Krok 10
Uformuj ciasto w kulę i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją wielkość.