Spis treści
Sezon na truskawki 2024. Szczyt przypadnie na czerwiec
Rozkwit sezonu truskawkowego rozpocznie się w czerwcu. Do tego czasu większość sprzedawanych truskawek pochodzić będzie z tuneli lub spod osłon. Wysyp gruntowych przypada na pierwsze letnie miesiące. Warto wiedzieć, że przez cały sezon na rynku będą także sprzedawane owoce z importu.
Pierwsze polskie truskawki w sprzedaży. Jakie są ceny?
Jedna z sieci poinformowała, że do sprzedaży trafiły pierwsze polskie truskawki ze szklarni. Za opakowanie 250 g odmiany Malling Centenary zapłacimy 10,49 zł, co daje niecałe 42 zł za kilogram. To początek sezonu, więc cena będzie wygórowana. W hurcie jeszcze nie widać ofert.
Na problem importowanych owoców zwraca się uwagę od lat. Często europejskie truskawki są przesypywane do łubianek i sprzedawane jako polskie. Działania w tym zakresie podejmował nawet resort rolnictwa, kierując kontrole do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?
Na rynku można znaleźć wiele odmian truskawek, różnią się smakiem i intensywnością koloru. Na pierwszy rzut oka konsument może mieć problem ze sprawdzeniem pochodzenia produktu. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, zanim zacznie się sezon, szczególnie na te gruntowe. Na bazarach najczęściej truskawki sprzedaje się na kilogramy lub w łubiankach. Nie znajdziemy naklejek lub oznaczeń, musimy zaufać sprzedawcy. Polskie to polskie, z takiego założenia wychodzi większość z nas.
Istnieje jednak kilka sposobów na zidentyfikowanie truskawek. W przypadku pakowanych owoców musi pojawić się odpowiednie oznaczenie. Na etykiecie podany jest kraj pochodzenia, co pozwala zweryfikować, czy produkt rzeczywiście pochodzi z krajowych plantacji.
Na bazarkach, gdzie truskawki leżą luzem, potrzebna jest już wiedza. Kilka szczegółów pozwoli nam rozróżnić, czy truskawka jest polska, czy też zagraniczna. Plantatorzy zgodnie twierdzą, że prawdę powie nam… szypułka. Krajowe owoce po zerwaniu trafiają na handel, będą wyglądały zdrowo, ich szypułki będą zielone. Importowane produkty muszą przebyć dłuższą drogę, mimo odpowiednich warunków transportu, będą wyglądały na nieco sfatygowane i suche.
O pochodzeniu świadczy też góra owocu i jego kolor. Jeśli truskawka jest dojrzała, zazwyczaj przylega do szypułki i po całości jest czerwona. Gdy została zerwana za wcześnie, np. w celu transportu, odcinek między ogonkiem a środkiem może być blady. Nie bez znaczenia jest zapach. Importowane owoce nie są tak intensywne w aromacie, jak te polskie.
Warto patrzeć również na kształt i rozmiar. Krajowe truskawki nie są idealne, mają różne kształty i ich odcień nie jest intensywny. Najczęściej przypominają serca lub stożki. Importowane są z kolei dużo większe, twardsze, bardziej podłużne, foremne i mocno czerwone.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?